Negen relschoppers ‘gele hesjes’-betoging geïdentificeerd, twee opgepakt
Archiefbeeld: een ‘geel hesje’ tijdens de betoging in Brussel Foto: ISOPIX

De Brusselse politie heeft al negen mensen geïdentificeerd die betrokken zouden zijn geweest bij de rellen die vorige week vrijdag de betoging van de ‘gele hesjes’ ontsierden. Twee mensen werden opgepakt, de zeven anderen worden opgespoord.

Twee relschoppers zijn opgepakt en ter beschikking gesteld van het parket meldt het Brusselse parket donderdag. Het gaat om een veertiger en een twintiger die de politie bekogeld zouden hebben met stenen.

Een vijfhonderdtal actievoerders zette vrijdag de boel op stelten tijdens een betoging van 'gele hesjes' in het centrum van de stad. Er werden onder andere twee politievoertuigen in brand gestoken. Tientallen betogers werden opgepakt, vijf van hen werden ook gerechtelijk aangehouden.

Het ging om een persoon die ervan verdacht wordt verboden wapens (scheermesjes) bij zich te hebben gehad, een andere die in het bezit was van verdovende middelen en iemand die verdacht wordt van opzettelijke vernielingen. Een vierde persoon, F.E., wordt verdacht van weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen aan een politieagent, met arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Hij moet op 4 januari voor de correctionele rechtbank verschijnen. De vijfde was een minderjarige die verdacht werd van opzettelijke vernielingen en het in brand steken van twee politievoertuigen. Hij werd ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.

Politie en parket richtten ook een taskforce op om de andere relschoppers te identificeren. De speurders zijn er nu in geslaagd negen verdachten te identificeren en konden twee van hen oppakken. Het gaat om S.B., geboren in 1974, en T.V., geboren in 1993. Ze worden verdacht van gewapende weerspannigheid. Ze zouden stenen hebben gegooid naar de politie.

De zeven andere geïdentificeerde personen worden actief opgespoord door het parket.

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig