Sint meegesleurd in steekspel tussen MR en N-VA
Het spel wordt ongemeen hard gespeeld. Foto: rr

Minister Ducarme laat via Twitter weten dat hij braaf geweest is. Maar wat bedoelt hij daar echt mee?

Komt het ooit nog goed tussen de MR en N-VA? Op sociale media worden vanuit beide kampen aan de lopende band steken uitgedeeld. Maar de venijnigste uithalen zijn vaak ook de meest subtiele. Kijk bijvoorbeeld hier op de twitter-account van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR). ‘J’ai été sage… si, si!’ De minister heeft de haren netjes gekamd en kijkt zijn volgers met een inderdaad erg brave glimlach aan. Voor hem staat de chocoladen Sint die hij vanochtend in zijn schoen vond. Leuk.

Maar! Wie op de foto klikt, en die dus vergroot, ziet dat er mogelijk nog een heel ander verhaal achter dit brave beeld schuilt. Vóór Sinterklaas is namelijk nog een chocoladen figuurtje te zien: een Zwarte Piet, die languit op de grond ligt! En wie goed kijkt, ziet dat het niet zomaar om eender welke Piet gaat, maar om exact dezelfde Zwarte Piet als degene die N-VA-voorzitter dinsdagavond op Facebook plaatste (hier). Dat deed hij na de crisisvergadering op het partijhoofdkwartier. ‘Op de vergadering hebben ze mij de Zwarte Piet gegeven’, schreef hij erbij. Een kwinkslag, om de zaak wat te ontmijnen, als het ware.

Maar zo had de MR het mogelijk dus niet begrepen. Of wel? Gaat het om een kleine uitschuiver van Ducarme? Of is hij vooruitgestuurd om de MR aan te voeren in de Migratiepact-strijd? Bedoelt hij dat iemand anders níet braaf geweest is?

We weten het niet. Wat we wel weten, is dat in goede sociale media-foto’s tijd gestoken moet worden. ‘In één foto kruipt al snel twee uur werk’, aldus Nathalie Van den Berg, goed voor meer dan 200.000 volgers. Ducarme heeft er ‘maar’ 11.565, maar toch. Dat belooft voor de stemming vanmiddag in de Kamer.