Luxemburg maakt als eerste land openbaar vervoer gratis
Luxemburg stad Foto: Getty Images/iStockphoto

De regering in Luxemburg wil het openbaar vervoer in het land gratis maken. Het land zet in op schonere lucht en het ontwarren van de verkeersknoop.

Luxemburg-Stad, de hoofdstad van het land, moet afrekenen met enorme files en verkeerschaos. Daarom worden alle tickets op bussen, treinen en trams vanaf volgende zomer afgeschaft.

Het openbaar vervoer in Luxemburg was sowieso al niet duur, het was zelfs gratis voor jongeren onder de 20 jaar. Een ticket voor 2 uur kost nu 2 euro, een dagticket slechts 4 euro.

Verkeerschaos en milieu

De stad zelf heeft 110.000 inwoners, maar er pendelen elke dat 400.000 mensen naar de hoofdstad. Daarnaast moeten de wegen ook nog eens 200.000 werknemers uit België, Frankrijk en Duitsland slikken.

Woensdag werd de regering onder leiding van premier Xavier Bettel ingezworen voor een tweede termijn. In zijn een verkiezingscampagne stelde hij milieubeleid voorop. Zijn Democratische partij regeert samen met de groenen en de socialisten. Naast het gratis maken van openbaar vervoer overweegt de overheid ook om cannabis te legaliseren en twee nieuwe algemene feestdagen in te voeren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in