PS slaat drie vliegen in één klap met Magnette op Europese lijst
Paul Magnette (PS) Foto: Photo News

Paul Magnette werd donderdag als de Europese lijsttrekker en campagnewoordvoerder van de PS voorgesteld. Bij RTBF voegde Magnette er onmiddellijk aan toe dat hij niet zal zetelen in het Europees Parlement.

De verkiezingen van 14 oktober waren geen walk-over voor de PS. De partij herhaalt in haar analyse van de resultaten keer op keer dat de voorspellingen voor de uitslagen veel erger waren, maar inmiddels moet de PS toegeven dat het resultaat echt tegenviel.

Magnette vroeg om een betere en krachtigere aanpak voor de komende campagne. Die mag hij nu zelf leiden. Di Rupo benoemt hem tot politiek woordvoerder van de campagne, wat betekent dat Magnette zich vanop de Europese lijst kan blijven uitspreken over alle mogelijke onderwerpen en bestuursniveaus, ook in de federale en regionale campagne.

De PS slaat dus twee vliegen in één klap. Magnette kan het grootste aantal stemmen aanboren en hij kan zowel op de Europese, regionale als federale arena een prominente rol spelen. Er is zelfs een derde aspect. Magnette heeft altijd gezegd dat hij burgemeester zou blijven van Charleroi, maar dat hij bereid was de partij te steunen op andere niveaus. Dat kan hij het makkelijkste doen door op de Europese lijst te staan. Als hij na 26 mei niet naar het Europees Parlement trekt, zal geen Waalse haan daarnaar kraaien.

Bij RTBF zei Magnette onmiddellijk dat hij burgemeester van Charleroi blijft. ‘Ik wil op de Europese lijst staan om de waarden en de projecten van PS uit te dragen, maar ik ben niet op zoek naar een mandaat.’ De Europese lijst biedt volgens Magnette het voordeel om in het hele Franstalige landsdeel te kunnen opkomen. Dat geeft hem de kans om een ‘collectieve’ campagne te voeren.