N-VA kijkt uit naar wat Michel straks zegt
Peter De Roover, woensdag in de Kamer. Foto: bart de waele
Vanmiddag debatteert en stemt de Kamer over de resoluties over het VN-Migratiepact. Het debat kan een herhaling zijn van wat zich gisteren in de commissie afspeelde, met één belangrijk verschil. Premier Michel zal zich moeten uitspreken.

De N-VA maakte vanmorgen op Radio 1 nog eens duidelijk wat de premier mag en wat hij niet mag. Hij mag straks naar Marrakech gaan, hij mag eventueel zeggen dat het Belgisch parlement achter het VN-Migratiepact staat (maar het parlement is niet bevoegd). De premier mag niet zeggen dat zijn regering het pact steunt. 

'De premier moet duidelijk zeggen wat hij wel en niet gaat doen in Marrakech', aldus Peter De Roover in De Ochtend.

Als Michel straks in het parlement zegt dat hij de regering vertegenwoordigt in Marrakech, is de crisis totaal, weet de N-VA. Dan zal de partij haar conclusies trekken.

 

Michel beseft dat. Maar als hij te vaag blijft over het mandaat waarmee hij naar Marrakech trekt, zal minstens de oppositie hem zwaar onder vuur nemen. Hoe de meerderheidspartijen op dergelijke vaagheid gaan reageren, is minder voorspelbaar. Gunnen ze Michel nog wat tijd of willen ze dat hij sneller kleur bekent?

Als de premier vaag blijft over zijn mandaat, wil de N-VA dit morgen op de ministerraad uitgeklaard zien. De Roover: 'Als er onduidelijkheid is over wat hij gaat doen - wat ik niet verwacht - vermoed ik dat dat morgen hoog op de agenda van de ministerraad zal staan.'