Amerikanen nemen afscheid van oud-president George H.W. Bush
Foto: AP

In de National Cathedral van Washington vond woensdag de staatsbegrafenis plaats van oud-president George H. W. Bush. Met militaire eer werd de kist uit het Capitool gedragen. In de omliggende straten waren veel mensen samengestroomd om de overledene een laatste eer te bewijzen.

Naast president Donald Trump en first lady Melania nemen ook de ex-presidenten Barack Obama, Bill Clinton en Jimmy Carter, alsook bondskanselier Angela Merkel en prins Charles aan de rouwplechtigheid deel.

De Trumps namen woensdagvoormiddag plaats op de eerste rij naast Barack Obama en zijn vrouw Michelle. De koppels begroetten elkaar kort, zo was op televisiebeelden te zien. Naast de Obama’s zaten de beide andere Democratische ex-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter met hun echtgenotes. Niet veel later arriveerde de wagen met de kist van Bush voor de kathedraal.

Bush overleed vrijdag op 94-jarige leeftijd in zijn woning in Houston (Texas). Hij was de 41ste president van de Verenigde Staten en regeerde van 1989 tot 1993.

Fatsoen en oprechtheid

Tijdens de plechtigheid gaf onder meer zijn oudste zoon George W. - de 43ste president van de Verenigde Staten - een toespraak. ‘Hij toonde mij wat het betekent om een president te zijn die met integriteit dient, met moed leidt en met liefde in het hart handelt voor de burgers van ons land’, zei hij onder meer. ‘Jouw fatsoen, oprechtheid en vriendelijke ziel zullen ons voor eeuwig bijblijven.’ Hij wees ook op zijn vaders ‘enorme energie’ en gevoel voor humor. ‘Laten we in ons verdriet glimlachen, wetende dat pa Robin knuffelt en de hand van ma weer vasthoudt.’ Bush verwijst daarmee naar het overlijden in april van zijn moeder Barbara en naar zijn zus Robin, die op 3-jarige leeftijd overleed aan leukemie.

Ook George H.W. Bushs biograaf Jon Meacham kwam aan het woord. Hij vertelde een anekdote over de legerdienst van de oud-president, die als 20-jarige gevechtspiloot gered werd uit de Stille Oceaan, nadat zijn vliegtuig in september 1944 uit de lucht werd geschoten, en zich daarna afvroeg waarom hij gered was. ‘De rest van zijn leven was een strijd om te bewijzen dat hij het waard was’ aldus Meacham.

Amerikanen nemen afscheid van oud-president George H.W. Bush
Tijdens de plechtigheid gaf onder meer zijn oudste zoon George W. - de 43ste president van de Verenigde Staten - een toespraak. Foto: REUTERS

Val Berlijnse muur

De voormalige Canadese premier Brian Mulroney prees Bush dan weer als een oprechte en eervolle leider. ‘Toen George Bush president was van de Verenigde Staten, wisten echt alle regeringsleiders dat ze met een gentleman te maken hadden, een echte leider, die een naam had gemaakt en vastberaden en dapper was.’ Mulroney wees op het belang van die eigenschappen bij de gebeurtenissen in de nasleep van de val van de Berlijnse muur in 1989. Volgens de Canadese oud-regeringsleider was de eenmaking van Duitsland ‘een van de meest complexe en gevoelige’ gebeurtenissen van de 20ste eeuw.

Bush werd na afloop van de plechtigheid overgebracht naar de luchthaven, om het lichaam over te vliegen naar Houston. Donderdag wordt hij bijgezet in het familiegraf bij Barbara Bush.

Amerikanen nemen afscheid van oud-president George H.W. Bush
Naast de Obama’s zaten de beide andere Democratische ex-presidenten Bill Clinton en Jimmy Carter met hun echtgenotes. Foto: AFP