Wie ‘ecologisch’ vliegt betaalt wel btw
Foto: BELGA

Op vliegtuigtickets betaalt u geen btw. Maar als u de CO2-uitstoot van uw vliegreis ecologisch wil compenseren, betaalt u op die ‘groene gift’ wel btw.

Vliegtuigreizen zijn niet goed voor het milieu. Wie van Brussel naar Londen reist met de hogesnelheidstrein is mee verantwoordelijk voor de uitstoot van 8 kg CO2. Voor een rit met de auto wordt dat 45 kg CO2 en als vliegtuigpassagier loopt de milieuvervuiling op tot 118 kg CO2. Zo berekende de Bond Beter Leefmilieu.

Toch wordt de luchtvaart hier fiscaal niet op afgerekend. Zo betalen de luchtvaartmaatschappijen geen accijnzen op kerosine en wie een vliegtuigticket koopt, moet daar geen btw bovenop betalen – in tegenstelling tot wie zich verplaatst met trein, bus of auto; dan moet er wel btw of brandstoftaks betaald worden.

Het kan nog erger. Vliegtuigreizigers die hun goede milieuhart laten zien en ter compensatie van hun vlucht een gift doen aan een milieuproject (bijvoorbeeld om ergens in de wereld nieuwe bomen aan te planten), betalen daar wèl btw op. Op die gift wordt de volle 21 procent aangerekend.

Aparte dienst

De federale overheidsdienst van Financiën wijst erop dat de (vrijwillige) CO2-compensatie een aparte dienstverlening is, die niet behoort tot de verkoop van tickets door de luchtvaartmaatschappij - en dus niet in aanmerking komt voor de btw-vrijstelling.

Als u daarin zin heeft: u kunt uw vliegtuigreis ecologisch compenseren door een gift aan organisaties als greentripper.org of treecological.be.