Jean-Jacques De Gucht en Ilse Uyttersprot nieuwe schepenen in Aalst
Christoph D’Haese blijft Aalst besturen met CD&V en Open VLD Foto: jdl

In Aalst heeft burgemeester Christoph D’Haese een akkoord gesloten met CD&V en Open VLD. De N-VA’er volgt zichzelf op als burgemeester in een meerderheid die 26 van de 43 zetels vertegenwoordigt in de Aalsterse gemeenteraad. Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) en Ilse Uyttersprot (CD&V) zijn de nieuwe schepenen.

D’Haese spreekt van een ‘veilige, rechtse coalitie, zonder haar sociaal gelaat te verliezen.’ De N-VA krijgt naast de sjerp vijf schepenmandaten, CD&V twee en Open VLD een.

De N-VA won de verkiezingen in Aalst, maar de onderhandelingen met CD&V en Open VLD verliepen moeilijk. ‘Sommigen moesten eventjes wennen aan de afgetekende verkiezingsoverwinning van de N-VA’, zegt D’Haese. ‘De zure oprispingen werden niet geapprecieerd, maar hebben we inmiddels achter ons gelaten.’ De onderhandelingen liepen eerder op de klippen, waarop D’Haese met de SP.A en LijstA ging spreken. Maar ook dat draaide op niets uit: er was geen draagvlak voor de rechtse coalitie die D’Haese zocht.

De onderhandelingen met Open VLD en CD&V kregen een tweede kans en de drie partners kwamen dit keer wel tot een vergelijk. Het ondertussen afgeklopte bestuursakkoord wordt donderdag toegelicht. Details zijn nog niet vrijgegeven, maar de continuïteit van het huidig bestuur lijkt een rode draad.

Continuïteit

‘De positieve metamorfose die Aalst de afgelopen bestuursperiode heeft ondergaan, willen wij met veel enthousiasme voortzetten’, aldus D’Haese.

CD&V-lijsttrekker Ilse Uyttersprot is tevreden met de accenten die haar partij kon leggen. ‘Onze speerpunten zitten in het bestuursakkoord’, klinkt het. ‘We gaan voor continuïteit, onze bevoegdheden blijven intact.’ Voor CD&V zullen Uyttersprot en Katrien Beulens zetelen, die beslissing moet donderdagavond nog genomen worden door het partijbestuur.

Open VLD gaf woensdagavond groen licht aan het bestuursakkoord. Lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht - die nochtans geen al te beste verkiezingsuitslag kon voorleggen - wordt schepen van Openbare Werken, Stadsvernieuwing, Personeel en Mobiliteit. De Aalsterse liberalen geven aan tevreden te zijn met het akkoord. Zo worden belastingen indien mogelijk verlaagd, maar zeker niet verhoogd. De Grote Markt en omgeving wordt verder heraangelegd en er komen bijkomende controles op huisjesmelkers.