Wereldkampioen Mark Williams uitgeschakeld op UK Championship snooker na spectaculaire comeback
Foto: Photo News

De 37-jarige Schot Stephen Maguire (WS-15) heeft zich woensdag in York voor de kwartfinales van het UK Championship snooker geplaatst. Dat ging ten koste van wereldkampioen Mark Williams (WS-2). Maguire won met 6-5.

LEES OOK. Ronnie O’Sullivan laat er op zijn verjaardag geen gras over groeien: zes op een rij

In een clash tussen twee ex-winnaars - Maguire won het toernooi in 2004, Williams in 1999 en 2002 - kwam Williams nochtans als een komeet uit de startblokken. Met breaks van 51 en 81 nam de Welshman voor de pauze een 0-4 voorsprong. Dan vond “Livewire” Maguire het welletjes. Hij potte drie centuries op rij weg - 122, 120 en 109 - en produceerde ook nog een 97 break om op 5-4 te komen. Williams sleepte op zwart nog een beslissend elfde frame uit de brand, maar daarin maakte Maguire het met een 63 clearance af.

“Zo’n comeback heb ik nooit eerder gemaakt”, reageerde Maguire. “De eerste vier frames waren verschrikkelijk en tijdens de pauze vertelde ik mijn vader dat hij de auto al maar moest voorrijden. Het was twintig na twee, ik dacht om drie uur klaar te zijn en zo konden we om zeven uur alweer in Glasgow zijn. Toen ik in het laatste frame een rode bal via een dubbel kon potten, ging ik er gewoon voor. Ik had immers bij 0-4 al beslist dat ik voor alles zou gaan. Dat ga ik ook in mijn volgende wedstrijd doen, want eigenlijk had ik er toch al moeten uitliggen. Dit is een grote overwinning. Het is al een tijdje geleden dat ik één van de toppers versloeg. Williams is de wereldkampioen en dat is dus een mooie scalp.”

In de kwartfinales (best of 11) staat Maguire tegenover de winnaar van het duel tussen de Australiër Neil Robertson (WS-10), de UK-kampioen van 2013 en 2015, en de Noord-Ier Mark Allen (WS-7), runner-up in 2011.