Bettel legt opnieuw eed af als Luxemburgs premier
Bettel (r) werd woensdag beëdigd door groothertog Henri Foto: EPA-EFE

In Luxemburg heeft Xavier Bettel woensdag opnieuw de eed afgelegd als eerste minister. De politicus van de liberale partij DP gaat zijn tweede ambtstermijn in als regeringsleider van het Groothertogdom.

De vorige coalitie, bestaande uit de liberalen van DP, de sociaaldemocraten van LSAP en De Groenen, wordt voortgezet. Naast Bettel beëdigde groothertog Henri nog zestien andere ministers.

Bij de parlementsverkiezingen op 14 oktober verloor de blauw-rood-groene coalitie van Bettel één zetel, waardoor de regering nog maar de kleinst mogelijke meerderheid van 31 zetels op 60 heeft. De christendemocratische partij CSV bleef met 21 zetels (-2) de grootste fractie.

In de nieuwe regering leveren de liberalen en sociaaldemocraten telkens zes ministers, de groenen vijf. Bettel is naast premier ook minister van Media, Digitalisering, Cultuur en Administratieve Vereenvoudiging. De sociaaldemocraat Jean Asselborn, sinds 2004 op post als buitenlandminister, blijft ook in deze regering de hoogste diplomaat en krijgt ook de portefeuille Asiel. Vicepremiers zijn minister van Economie Etienne Schneider (LSAP) en justitieminister Félix Braz (De Groenen).

Volgens hun nieuwe regeerakkoord zal de regering onder meer werk maken van een hoger minimumloon, twee bijkomende vakantiedagen, gratis lokaal openbaar vervoer en de legalisering van cannabis.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig