Een woensdag ingehuldigde onderzeese stroomkabel tussen België en het Verenigd Koninkrijk - Nemo Link - moet het risico op stroomtekorten in ons land verkleinen.
Nemo Link is een 140 kilometer lange, dubbele elektriciteitskabel, waarvan 130 kilometer onder de zee ligt. Aan beide zijden van de Noordzee, in Herdersbrug en Richborough, staan conversiestations.
Over de kabel kan in beide richtingen 1.000 MW aan elektriciteit worden vervoerd, ongeveer het vermogen van een kerncentrale. Er kan over de kabel zowel stroom worden in- als uitgevoerd.
De interconnectie met Groot-Brittannië moet bijdragen tot de bevoorradingszekerheid van ons land. Zo kan door de kabel bijvoorbeeld stroom die werd opgewekt door de vele Britse windmolenparken naar ons land vloeien. Die bevoorradingszekerheid staat vandaag onder druk, als gevolg van het uitvallen van verscheidene kerncentrales.
Tien jaar gewerkt
Aan het project is tien jaar gewerkt door de Belgische hoogspanningsbeheerder Elia en diens Britse evenknie National Grid. De komende weken wordt de kabel onder stroom gezet en volgen er testen. Het is de bedoeling de kabel in het eerste kwartaal van 2019 in gebruik te nemen.
Ons elektriciteitsnet was al verbonden met Nederland, Frankrijk en Luxemburg. Aan een interconnector met Duitsland wordt volop gewerkt.