Oudste lambiek­brouwerij ter wereld wordt beschermd als monument
De prachtige woning met art-deco-invloeden maakt deel uit van de brouwerij Foto: jvi

De oudste lambiek­brouwerij ter wereld, die van Timmermans in Itterbeek, wordt voorlopig beschermd als monument. Ook het bijhorende woonhuis krijgt bescherming. Het complex dateert van het einde van de 19e eeuw en bevat een mooi bewaarde en historisch waardevolle brouwerijuitrusting.

Volgens sommige bronnen werd op de locatie in de Kerkstraat al vanaf het begin van de 18de eeuw bier gebrouwen. Zoals de meeste brouwerijen in de streek, ontstond ook deze als een nevenactiviteit bij een hoeve. In 1899 werd de oude afgebroken, en startte de bouw van de huidige brouwerij.

Oudste lambiek­brouwerij ter wereld wordt beschermd als monument
Brouwerij Timmermans Foto: BART DEWAELE

Timmermans werd opgericht in 1702 als ‘De Mol’. In 1911 kocht Frans Timmermans het bedrijf van zijn schoonvader en breidde het complex nog enkele keren uit. Zo werd in 1924 een nieuwe brouwerswoning gebouwd. Het bedrijf kreeg pas enkele decennia later de naam ‘Timmermans’.

‘In de inrichting zie je hoe het bedrijf evolueerde, van het einde van de 19e eeuw tot in de jaren 50 van de vorige eeuw, naar een meer industrieel brouwproces dat zich in vele Vlaamse brouwerijen na WO I voordeed’, zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed.

‘Het bedrijf moderniseerde, maar bleef ook vasthouden aan het semi-industrieel brouwproces. Oude installaties zoals een oude maalstoel en roerkuip bleven in gebruik en zijn hierdoor ook perfect bewaard gebleven. Het grote biermagazijn maakt van het bedrijf een typische lambiekbrouwerij. Het magazijn is nodig om de tonnen lambiek op te slaan’, aldus Bourgeois.

Eerder dit jaar was het niet zeker of de brouwerij zou kunnen blijven bestaan in de huidige gebouwen, want de toenmalige eigenaar wou er een nieuwbouwproject neerpoten. Maar de uitbaters zijn er dan toch in geslaagd de gebouwen te kopen, en zo kwam Timmermans niet terecht in het rijtje verdwenen ­lambiekbrouwerijen.

Oudste lambiek­brouwerij ter wereld wordt beschermd als monument
Foto: BART DEWAELE

De minister beslist na een openbaar onderzoek binnen negen maanden over de definitieve bescherming.