‘Wolvenroedel’ ook in beroep niet veroordeeld voor verkrachting
Archiefbeeld: Spanjaarden protesteerden tegen de vrijlating op borg van de Wolvenroedel in juni Foto: AFP

De vijf mannen die worden beschuldigd van groepsverkrachting, blijven schuldig aan de minder ernstige overtreding van ‘seksueel misbruik’. Dat besliste een Spaanse rechtbank woensdag in hoger beroep. Spanjaarden roepen op om woensdagavond te protesteren tegen het controversieel vonnis.

Het slachtoffer ging in beroep tegen de uitspraak. De rechters van het Spaanse Hooggerechtshof beaamden woensdag dat de seksuele interacties gebeurden zonder toestemming van het slachtoffer. Toch volgen ze de eerdere uitspraak dat er geen sprake is van verkrachting, maar van seksueel misbruik.

Op 7 juli 2016 werd een achttienjarige vrouw in Spanje door vijf mannen in een steeg verkracht. Ze werd achteraf huilend achtergelaten op een bankje. De mannen filmden het hele gebeuren en deelden de filmpjes in een Whatsapp-groep.

Omdat het slachtoffer volgens de rechters een ‘passieve houding’ had en zichzelf niet verdedigde, oordeelden rechters dat er geen sprake was van verkrachting maar van seksueel misbruik, een lichtere kwalificatie voor seks met iemand die geen toestemming kan geven. In Spanje is er enkel sprake van verkrachting als er bewijs is van geweld of intimidatie.

Duizenden mensen protesteerden in april tegen de lichtere strafmaat en riepen op om ‘verkrachting’ ruimer te definiëren in de Spaanse wet. In juni werd er weer geprotesteerd toen de mannen op borgtocht werden vrijgelaten. Er wordt opgeroepen om woensdagavond terug te betogen.