Procureur: ‘Maffia misbruikt Limburg als strategische positie’
De actie in Duitsland. Foto: AP
Bij de internationale actie tegen de Calabrische maffiaclan 'ndrangheta zijn in totaal 90 mensen opgepakt. Veertien daarvan in België, allemaal mensen met een Italiaanse achtergrond. 'Operatie Pollin' vond plaats in Italië, Nederland, Duitsland en België.

In totaal zijn vanmorgen in Nederland, Duitsland, België en Italië 90 mensen gearresteerd, onder wie een aantal kopstukken van de maffiaclan. Ze worden onder meer verdacht van drugshandel, het witwassen van geld en lidmaatschap van een maffia-organisatie. Er is ook 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3.000 tot 4.000 kilo cocaïne in beslag genomen.

Volgens de Italiaanse openbare aanklager Federico Cafiero De Raho gebeurde de import van drugs via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De 'ndrangheta is centraal gevestigd in Calabrië, in het zuiden van Italië, maar heeft wereldwijd haar tentakels uitgegooid. De organisatie is actief in alle landen waar cocaïne wordt geproduceerd, luidde het.

Onder meer in Limburg vielen speciale eenheden van de federale politie op verschillende plaatsen binnen. Veertien mensen zijn in ons land opgepakt, zegt Kris Vandepaer, directeur van de FGP Limburg. De huiszoekingen vonden plaats in onder meer Maasmechelen, Genk, Lanaken en Wommelgem.

'Daarnaast werden er ook heel wat goederen van hoge waarde in beslag genomen, naast ook cocaïne, heroïne en cannabis', zo verduidelijkt procureur Bruno Coppin van het Parket Limburg.

De gearresteerden in ons land zijn 'mensen met een Italiaanse of een Belgische nationaliteit met een Italiaanse achtergrond waarbij we kunnen zien dat Limburg wordt misbruikt als strategisch belangrijke positie', aldus procureur Coppin. 

 Dat verbaast de procureur niet omdat Limburg op het drielandenpunt en in de nabijheid van de Haven van Antwerpen ligt. Die positie wordt volgens hem, samen met de historische link die de provincie heeft met de Italiaanse gemeenschap, misbruikt.

Elders in Europa

Ook in Nederland hielden zwaarbewapende agenten op verschillende plaatsen huiszoekingen en werden mensen meegenomen voor verhoor. In totaal zijn daar vijf mensen gearresteerd. In Duitsland concentreerde de actie zich op Noordrijn-Westfalen, maar ook in andere deelstaten waren er huiszoekingen. Daar stond de teller woensdag op 14 aanhoudingen. Er werd voor ongeveer 5 miljoen euro aan vermogenswaarden in beslag genomen. Onder meer verschillende pizzeria’s zijn doorzocht door speciale eenheden van de politie.

De Italiaanse justitie hamerde erop dat de 'ndrangheta door de actie niet verslagen is. 'Het is een krachtige en rijke organisatie', luidde het. Wel is een belangrijke slag toegebracht. De grootschalige actie wordt door Eurojust in Den Haag gecoördineerd. 

Machtige maffia

De Calabrische ‘ndrangheta geldt als de machtigste Italiaanse maffiaorganisatie. Ze domineert de drugssmokkel naar Europa en heeft vertakkingen in zowat alle Europese landen. Ze is ook erg actief in de haven van Antwerpen. Naast drugshandel houdt de maffia zich onder meer ook bezig met het witwassen van crimineeld geld. Dat gebeurt geregeld via de horeca, bijvoorbeeld via pizzeria's en hotels. Italiaanse restaurants en ijssalons worden vaak zeer kortstondig geëxploiteerd, en dienen als dekmantel voor criminele activiteiten.

Begin vorig jaar werd baas Santo Vottari opgepakt, hij was een van de meest gezochte criminelen in Europa. Hij werd onder meer gezocht als medeplichtige bij de geruchtmakende moorden op zes mensen in de Duitse stad Duisburg, ruim tien jaar geleden. Daar werden als gevolg van een vete tussen twee maffiaclans voor een pizzeria zes Italianen doodgeschoten.

Dinsdag werden ook al 46 leden van de Cosa Nostra, de overkoepelende organisatie van Siciliaanse maffiafamilies, opgepakt. Onder hen was ook de net aangetreden topman Settimo Mineo (80).