In Knokke is woensdagochtend in alle vroegte de reconstructie begonnen van de moord op Sofie Muylle. Het parket hoopt met deze reconstructie een antwoord te krijgen op een cruciale vraag: is het meisje verkracht, gefolterd en vermoord door de Roemeen Alexandru C.? Of heeft hij haar na de verkrachting zieltogend achtergelaten, waarna ze omkwam in de vrieskou?

Op 22 januari 2017 troffen wandelaars Sofie Muylle dood aan op het strand van Knokke, onder het staketsel van een terras. Het meisje was die avond uitgeweest met haar vriend in een café aan het casino. Ze ging een luchtje scheppen, liet haar handtas achter maar kwam niet meer terug. Haar vriend ging haar nog zoeken, zo tonen camerabeelden, maar hij vond haar niet.

De zaak bleef lang een mysterie, tot een DNA-spoor op het lichaam van Sofie de speurders naar Roemenië leidde. Dat gebeurde na een oproep tot getuigen, waarin de politie hulp vroeg in de zoektocht naar een man met een blauwe vest. Een politieman uit Knokke herinnerde zich die man: het zou een Roemeen zijn die samen met zijn broer in de badstad had verbleven.

Bij hem thuis in het dorpje Salcea werd Alexandru C. (24) eind juni 2017 uiteindelijk gearresteerd. Hij bekende de verkrachting. Hij zou het zieltogende meisje ook gefilmd hebben. Maar hij ontkent tot op vandaag dat hij haar vermoord heeft. Die visie gaat in tegen die van de wetsgeneesheer, die tot de bevinding kwam dat het meisje verstikt is.

Geen begrip van volksjury

Parket én advocaten hopen dat de reconstructie die vanochtend plaatsvindt, duidelijkheid schept. Dat is belangrijk voor het vervolg van de rechtsgang. Als blijkt dat Alexandru C. Sofie gefolterd en vermoord heeft, riskeert hij assisen en levenslang. Zijn advocaten vrezen bovendien dat de volksjury geen begrip zal kunnen opbrengen voor wat hij gedaan heeft. Indien alleen de beschuldiging van verkrachting met de dood tot gevolg overeind blijft, riskeert hij ook 30 jaar, maar zal de zaak wel voor een correctionele rechtbank komen. Die oordelen technischer en over het algemeen ook milder, hoopt de verdediging.

Alexandru C. zit intussen al meer dan een jaar in voorhechtenis. Hij weet dat hij een gevangenisstraf zal krijgen, maar hoopt die in Roemenië te mogen uitzitten.

De reconstructie wordt een zware dag voor de vader van Sofie. ‘Hij zal aanwezig zijn als burgerlijke partij’, zegt zijn advocaat Jasper Bolle. ‘Hij heeft geen seconde getwijfeld toen de uitnodiging kwam. Hij ziet het als een noodzakelijke stap in het onderzoek’.

De vader hoopt enkel en alleen dat de waarheid aan het licht komt. ‘Welke juridische kwalificatie daar uiteindelijk op geplakt wordt, maakt voor hem weinig uit.’