Politierechter deelt 21 alcoholsloten in één dag uit
Foto: belga

Maar liefst 21 chauffeurs hebben gisteren een alcoholslot opgelegd gekregen van de Brugse politierechter Peter Vandamme, omdat ze onder invloed achter het stuur zaten.

De politierechter is stilaan radeloos, zegt hij: ‘We pompen miljoenen euro’s in campagnes om alcohol in het verkeer tegen te houden, maar toch betrapt de politie nog altijd 135 mensen per dag.’

Door een wetswijziging kunnen politierechters sinds 1 juli veel makkelijker alcoholslots opleggen. Wie met 1,8 promille betrapt wordt, of wie voor de tweede keer met 1,2 promille achter het stuur zit, kan door de rechter verplicht worden om tijdelijk zo’n toestel te installeren. De chauffeur moet dan telkens eerst blazen en een negatieve ademtest afleggen, vooraleer hij kan vertrekken.

Voor de wetswijziging kwam zo’n alcoholslot maar zelden voor: in de acht voorafgaande jaren werden in totaal 69 toestellen geïnstalleerd. Allicht zal de maatregel in de toekomst veel vaker toegepast worden. Het is bovendien geen goedkope straf: de chauffeur moet er zelf 3.700 euro voor neertellen.