Speciaal aanklager eist geen celstraf voor ex-adviseur Trump
Trumps ex-veiligheidsadviseur heeft onder meer toegegeven dat hij in het verleden gelogen heeft tegen de FBI over contacten met Rusland. Foto: AP

De speciaal aanklager die het Rusland-onderzoek leidt in de VS, Robert Mueller, heeft dinsdag verklaard dat hij geen celstraf zal eisen voor Michael Flynn, de voormalige nationaal veiligheidsadviseur van Donald Trump. Volgens Mueller levert Flynn ‘substantiële hulp’ in het onderzoek.

‘Vanwege de substantiële hulp van de beklaagde (...) is een lichtere staf, zoals een veroordeling zonder gevangenisstraf, gepast en gerechtvaardigd’, klinkt het in een gerechtelijk document.

Trumps ex-veiligheidsadviseur heeft onder meer toegegeven dat hij in het verleden gelogen heeft tegen de FBI over contacten met Rusland. Flynn zou de toenmalige Russische ambassadeur Sergej Kislyak eind 2016 ‘gecontacteerd’ hebben ‘op vraag van een zeer hoge verantwoordelijke’ van Trumps overgangsteam. Die zeer hoge verantwoordelijke zou Jared Kushner zijn, de schoonzoon en adviseur van de president.

Flynn is de eerste uit Trumps regering die schuldig pleit in het onderzoek dat werd ingesteld door speciaal aanklager Robert Mueller naar de Russische beïnvloedingspogingen bij de presidentsverkiezingen van 2016.

De gepensioneerde generaal stapte op 13 februari 2017 na 25 dagen op als nationale veiligheidsadviseur, nadat hij vicepresident Mike Pence en de toenmalige stafchef Reince Priebus had misleid in verband met gesprekken met Kislyak