Wat nu, Bart De Wever?

Premier Michel wil desnoods met een wisselmeerderheid naar Marrakech. Naar alle verwachting stapt de N-VA uit de regering.

Premier Charles Michel gaat niet naar de koning om zijn ontslag aan te bieden, maar wel naar Marrakech om komende maandag het VN-Migratiepact te aanvaarden voor België. Hij passeert eerst langs het parlement. Michel wil een mandaat krijgen ‘van het huis van de democratie’. Dat kan vandaag al in de commissie Buitenlandse Zaken of morgen in de plenaire vergadering.

Op die manier zette Michel gisteravond de N-VA finaal tegen de muur. MR, CD&V en Open VLD nodigen de N-VA uit om Michel die parlementaire meerderheid te leveren. Doen ze dat niet, dan beloven alle oppositiepartijen behalve het Vlaams Belang om de nodige stemmen te leveren. ‘En ik ben van plan om in Marrakech de positie van het parlement te communiceren. Een woord is een woord’, benadrukte Michel, die eerder al zijn steun aan het Migratiepact had toegezegd. ‘Het woord van België heeft een waarde. De geloofwaardigheid heeft een waarde.’

Ze heeft ook een prijs. Een wisselmeerderheid betekent zo goed als het einde van zijn regering. ‘Een regering die naar Marrakech gaat, steunen we niet,’ had N-VA-voorzitter Bart De Wever maandag al gezegd. De partij sterkt zich met het argument dat de regering naar constitutioneel gebruik enkel bij consensus kan beslissen.

Maar de coalitiepartners stellen dat die consensus er in september was, toen Michel zich ook engageerde tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Wil de N-VA daar nu op terugkomen, dan is dat voor eigen rekening, oordeelt Michel.

Eerder op de dag had Jean-Luc Bod­son, de Belgische speciale gezant voor Asiel en Migratie, ook gereconstrueerd hoe de N-VA betrokken was bij de onderhandelingen over het pact binnen de regering. ‘We hebben nooit het signaal gekregen dat er een probleem is.’ Op 12 september werd besloten dat de tekst ‘evenwichtig’ was en zou goedgekeurd worden. Het is de coalitiepartners nog steeds niet duidelijk waarom de N-VA de tekst nadien ‘zeer problematisch’ is gaan vinden. De 30 bezwaren die de partij zou hebben, werden ook gisteren niet op tafel gelegd.

De partij rolde daarentegen wel een campagne uit op sociale media die elke hoop op een inhoudelijk compromis de kop indrukte. Terwijl de juridische experts in de Kamer het Migratiepact nog aan het wikken en wegen waren, brandde de N-VA het af met een reeks pancartes. Een daarvan waarschuwde dat het VN-migratiepact een verbod impliceert om illegale gezinnen terug te sturen. Dat terwijl verschillende experts, onder wie professor Pierre d’Argent (UCL) zo’n interpretatie net tegenspraken. Voor de coalitiepartners het bewijs dat de N-VA niet zocht naar een oplossing, maar naar een campagne. Eentje die bovendien gevoerd wordt met de beeldtaal van Vlaams Belang. ‘Het is een campagne tegen migranten en mensen, het is een campagne die oproept tot haat,’ zei Gwendolyn Rutten (Open VLD)

Voor Michel was het de druppel te veel, ook al haalde de N-VA de foto’s weg. ‘In mijn ogen is het een onaanvaardbare, schandalige en onwaardige campagne,’ oordeelde de premier. Hij acht een parlementair mandaat voldoende om naar de symbolische top in Marrakech te trekken. Een nieuwe (minderheids)regering kan vervolgens het pact definitief bekrachtigen.

De N-VA hield gisteren crisisberaad maar communiceerde niet. Er was alleen een foto op de Facebookpagina van De Wever: een chocolade ventje. ‘In Brussel hebben ze mij de zwartepiet gegeven ... dat kan maar smaken’, schreef hij.