Premier Charles Michel (MR) gaat vanavond niet naar de koning om het ontslag van de regering in te dienen. Hij trekt wel naar het parlement waar hij een meerderheid gaat zoeken en vinden die het Migratiepact ondersteunt. Dat is een oplossing waar de N-VA zich recent nog hevig tegen verzette. De partij zal vanavond niet meer communiceren.

De premier is zeker van zijn stuk. ‘Ik ga naar Marrakech’, zegt hij op de persconferentie na een dag vol commotie. ‘Ik ben van plan om er de positie van het parlement te communiceren. Een woord is een woord’, benadrukt Michel, die eerder al zijn steun aan het Migratiepact had toegezegd. ‘Het woord van België heeft een waarde. De geloofwaardigheid heeft een waarde.’

De premier noemt de campagne van N-VA over het VN-migratiepact ‘onaanvaardbaar, schandalig en onwaardig’. Zelf staat hij nog steeds achter het pact. Al kondigde hij wel aan op de persconferentie dat hij een begeleidende tekst wil zoals in Nederland, Denemarken en Duitsland.

Michel benadrukt dat maar één partij in de meerderheid tegen het pact is. Hij trekt daarom naar het parlement, ‘het huis van de democratie’. Hij gaat er een meerderheid zoeken - en vinden. Eerder hebben onder meer oppositiepartijen Groen, SP.A en de PS hun steun aan het pact al toegezegd.

De stekker

Door naar het parlement te trekken, duwt de premier N-VA richting de uitgang. Minder dan een week geleden waarschuwde de N-VA nog voor dit scenario. ‘Als de regeringspartijen MR, Open VLD en CD&V een meerderheid in het parlement zoeken buiten de N-VA, dan trekken die partijen de stekker uit de regering’, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover vorige donderdag nog. ‘Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt’, stelde hij.

De persconferentie van de premier komt er na een tumultueuze dag. Toen N-VA vanmiddag een online campagne lanceerde tegen het VN-migratiepact, leek het alsof de partij zelf de regering zou opblazen. Bij de meerderheidspartijen was alle geloof weg dat de regering nog gered kon worden.

'Crisisvergadering'

Na een mea culpa van de N-VA - en het offline halen van de campagne - leek de rust weer te keren in de Wetstraat. Vicepremier Jambon haalde aan ‘dat de regering zeker niet zou vallen’. Maar door de persconferentie van de premier staat het voorbestaan van de regering opnieuw op de helling. Het is nu aan de N-VA om te beslissen of ze nog een plaats heeft in deze regering.

De N-VA-top hield dinsdagavond een crisisvergadering in het hoofdkwartier in Brussel. De partij besliste om de lippen stijf op elkaar te houden. Toen staatssecretaris Theo Francken het pand in de Koningsstraat verliet was dat met een 'geen commentaar'. Hij wilde enkel kwijt dat hij 'nog steeds staatssecretaris' is in de regering.