Uefa roept Manchester City op matje wegens Football Leaks
Foto: AFP

De Uefa heeft Manchester City een brief gestuurd met vragen over de recente onthullingen door Football Leaks. Het oude onderzoek naar het omzeilen van de Financial Fair Play-regels is nog niet officieel heropend.

Manchester City wordt volgend seizoen mogelijk uitgesloten van Europees voetbal wegens het overtreden van de Financial Fair Play-regelgeving van de Uefa. Dat meldden vanochtend althans The Guardian en Sky Sports. De twee Engelse media trekken die conclusie op basis van uitspraken van UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin. Maar uit navraag bij de Uefa blijkt die conclusie voorlopig voorbarig.

‘Concrete zaak’

Uefa-voorzitter Ceferin bevestigde zondag in de marge van de loting voor de EK-kwalificatie in Dublin dat de Europese voetbalbond maatregelen niet zal schuwen als de onthullingen van Football Leaks, gepubliceerd door onder meer Der Spiegel en De Standaard, blijken te kloppen. ‘We bekijken de situatie momenteel’, zei Ceferin. ‘We hebben er een onafhankelijke commissie op gezet. Jullie zullen snel te weten komen wat er met deze concrete zaak gebeurt.’

Maar dat betekent volgens goedgeplaatste bronnen bij de Uefa nog niet dat het oude onderzoek van 2015 naar Manchester City al is heropend. De Europese voetbalbond wacht met die beslissing tot Manchester City schriftelijk heeft geantwoord op een reeks vragen die de Uefa de Britse topclub onlangs per brief heeft gestuurd.

De Financial Fair Play werd in het leven geroepen om te voorkomen dat voetbalclubs te veel zouden profiteren van het geld van éénzelfde eigenaar, die zijn voetbalclub daardoor als een soort suikeroom in leven houdt en zo zorgt voor ongelijke concurrentie. Simpel gezegd mogen de Europese voetbalclubs door de regel maar een beperkt geldbedrag meer uitgeven dan er binnenkomt.

Sponsor als dekmantel

Uit de documenten van Football Leaks blijkt onder meer dat de Engelse kampioen op grote schaal kunstmatig opgepompte sponsorinkomsten als dekmantel gebruikt om te verhullen hoeveel geld daadwerkelijk in de club is gestoken door eigenaar Sheikh Mansour.

Zo meldde de Engelse topclub de sponsordeal met Etihad in 2015 jaarlijks 67,5 miljoen pond waard was. Maar in een interne mail aan City-bestuurder Simon Pearce luidt het: ‘Van die 67,5 miljoen moet 8 miljoen dollar direct door Etihad betaald worden en 59,5 miljoen door ADUG (de holding van Mansour die eigenaar is van Manchester City, red).

De bedragen in de sponsorcontracten waren het drievoud van de gangbare marktprijzen. Als bij de berekening van de balans van Manchester City de marktconforme bedragen waren gebruikt, zou de club in een periode van twee jaar 233 miljoen euro verlies hebben gemaakt. Dat is 188 miljoen euro meer dan wat volgens de Financial Fairplay-regels is toegelaten.

‘1 down 6 to go’

De documenten tonen ook aan dat ze bij Manchester City bijzonder cynisch en neerbuigend naar de toezichthouders van de Financial Fairplay-regels keken. Schrijnend is onder meer hoe de clubadvocaat van Manchester City zich in 2014 verkneukelt in de dood van Jean-Luc Dehaene, toen actief als commissielid van de Financial Fair Play, het vehikel binnen UEFA belast met het opsporen van het financiële gesjoemel van de topclubs. ‘1 down, 6 to go’, klinkt het bijzonder cynisch (DS, 3 november).

Niet in Champions League?

Als na de Uefa-controle klopt wat in de documenten van Football Leaks staat, wil de Europese voetbalbond naar verluidt wel hard optreden. En dat om te vermijden dat de geloofwaardigheid van de Financial Fair Play-regels in gevaar komen. In het ergste geval zou Manchester City dan mogelijk al volgend seizoen niet mogen uitkomen in de Champions League. Maar nogmaals, zover is het nog niet.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in