Bart De Wever: 'Ik wil geen crisis'
(archiefbeeld) Foto: belga
In een interview met de VRT benadrukte N-VA-voorzitter Bart De Wever dinsdagavond dat hij nog steeds een uitweg ziet uit de regeringscrisis. 'De reden dat ik zelf zwijg is omdat ik geen crisis wil.' Een dik uur later liet Charles Michel weten dat hij buiten de N-VA om steun zoekt voor het Migratiepact.

Vanmiddag leek niets de val van de regering nog in de weg te staan. Een bijzonder harde campagne van de N-VA tegen het migratiepact, leek elke uitweg uit de crisis onmogelijk te maken.

Maar de N-VA sloeg mea culpa en trok de harde beelden terug. Op Radio 1 erkende voorzitter Bart De Wever dat de campagne fout zat. 'We wilden geen ophef. We wilden de mensen enkel op een laagdrempelige manier informeren. Maar we zaaiden verwarring op een moment dat je dat kan missen als kiespijn.'

De Wever ziet nog steeds een uitweg uit de crisis. 'De reden dat ik zelf gezwegen heb, is dat ik geen crisis wil. Ik zie oplossingen maar als ik die op de radio vertel, dan bestaan die oplossingen niet meer.'

De N-VA heeft voorstellen om uit de crisis te geraken en volgens De Wever bespreekt vicepremier Jan Jambon die vanavond met de premier tijdens zijn bilaterale contacten. Dat verklaarde hij voor alle duidelijkheid vóór Charles Michel om 19u dinsdagavond aankondigde dat hij in het parlement buiten de N-VA om steun zal zoeken voor het Migratiepact.

De Wever erkende op Radio 1 dat zijn partij de premier in een lastig parket heeft gebracht en dat vindt hij jammer. 'We hebben te laat echt de rode kaart getrokken tegen dit pact.' Dat ligt deels aan Europa zelf dat zijn beloftes over ontschepingsplatformen aan de rand van Europa niet heeft uitgevoerd. De Wever ziet die (niet-bestaande) platformen als een voorwaarde voor het pact.

In zijn radio-interview herhaalde De Wever ook zijn kritiek tegen het pact. 'Mijn aanvoelen is heel erg dat de bevolking dit niet lust. Dit is trouwens geen global pact: het gaat enkel over West-Europa en Afrika.'

Ten gronde vindt hij dat het Migratiepact te veel hefbomen om een migratiebeleid te voeren uit de handen neemt van het Belgisch parlement.