Deze landen wijzen VN-Migratiepact af
Foto: belga
Op de VS na, schaarden alle 193 landen van de VN zich in juli achter het Migratiepact. Maar intussen is de steun afgebrokkeld.

Het verzet tegen het ­­VN-­Migratiepact verspreidde zich vanuit Centraal- en Oost-Europa richting het ‘oude Europa’. Hongarije haakte als eerste land af in juli, nog tijdens de ­onderhandelingen. 'Dit pact vormt een bedreiging voor de wereld, omdat het miljoenen migranten zou kunnen inspireren', klonk het. 

Eind oktober volgde Oostenrijk. De Oostenrijks-Hongaarse entente deed andere landen overstag gaan. Bulgarije volgde op 12 november. Ook Tsjechië, Polen, Kroatië en Slovakije lieten weten dat ze niet meer meedoen.

Intussen was de onrust vanuit Oostenrijk overgewaaid naar België, Nederland en Duitsland. De Duitse bondskanselier Angela Merkel verdedigde het pact, Nederland voegt een verduidelijkende nota toe. In België is de regering nog altijd diep verdeeld. De N-VA wijst het Migratiepact resoluut af, en vindt ook een interpretatieve nota onvoldoende.

Zwitserland en Italië zullen maandag niet aanwezig zijn in Marrakech. Beide landen willen eerst nog een grondig debat over de kwestie voeren. Pas dan willen ze een definitieve beslissing nemen.

Buiten Europa wijzen de VS, Australië en Israël het Migratiepact af.