Chanel laat geen krokodil meer aan je arm bengelen
Krokodil, hagedis, slang, pijlstaartrog en bont belanden op de zwarte lijst bij Chanel Foto: © Catwalkpictures

Het Franse modehuis Chanel zal in de nabije toekomst geen exotische dierenhuiden meer gebruiken in zijn collecties.

In de collecties van Chanel duiken vandaag nog materialen op zoals krokodillenleer, slangenleer en bont, maar daar komt binnenkort verandering in, zo onthulde Bruno Pavlvosky, die de modeactiviteiten leidt, aan de vooravond van de Métiers d’art-show van Chanel in Manhattan, de eerste keer sinds 2006 dat het modehuis neerstrijkt in New York.

Pavlovsky legde in een reactie aan Business of fashion uit dat het steeds moeilijker werd om huiden te maken ‘die voldeden aan de kwalitatieve en ethische normen van het huis’, en dat het zich voortaan ‘zou toeleggen op de ontwikkeling van textiel en leer’. Volgens Pavlovsky zal het wel nog even duren voor hun creaties met dierenhuiden allemaal uit de winkelrekken zijn verdwenen.

Creatief directeur Karl Lagerfeld benadrukt dat er in de collecties van Chanel al amper bont werd gebruikt. ‘Wat dierenhuiden betreft was er een probleem met de levering en daar hadden wij niets mee te maken. We hebben nu die keuze gemaakt om ermee te stoppen omdat het in de lucht hing, maar ze werd ons niet opgelegd. We hebben die beslissing in alle vrijheid genomen.’

Netflix

Wie benieuwd is hoe het er achter de schermen van het modehuis aan toe gaat, kan in de kerstperiode afstemmen op de Netflix-docuserie 7 Days out. Het opzet van de reeks: een bekend persoon wordt een week lang gevolgd, en Karl Lagerfeld is als eerste aan de beurt. De cameraploeg onder leiding van regisseur Andrew Rossi heeft hem gevolgd tijdens de voorbereiding van de coutureshow voor afgelopen voorjaar. De documentaire gaat online op 21 december.