Sterrenchef brengt soep op smaak met stenen
Foto: Isopix
De Britse chef-kok Heston Blumenthal, goed voor zes Michelinsterren, heeft een nieuw ingrediënt ­gevonden om soep te maken: stenen. Dat vertelde hij in zijn podcast.

De 52-jarige Blumenthal, chef-kok van het driesterrenrestaurant The Fat Duck, kookboekenauteur en televisiepresentator, zegt in zijn podcast Heston's Pod & Chips dat 'kiezels en stenen' goeie smaakmakers zijn. 'Ik heb ze wel eerst ­gewassen en ze daarna in een pan gegooid met groene bonen.' Hij bedacht het recept voor de soep toen hij in zijn huis in de Franse Provence vertoefde. 

Het gaat niet om eender welke steen. Blumenthal ­gebruikt bauxiet, een erts dat je onder meer vindt in Zuid-Frankrijk. Dat bevat silicium, een stof die als dikkingsmiddel gebruikt kan worden. 'Het werd een succesvol experiment. Dus de volgende keer dat ik soep maak gooi ik er een handvol kiezels in.'

De chef kwam eerder al in het nieuws met bizarre creaties: hij maakte al ijsjes met de smaak van spek met eieren en een slakkenpapje. Hij staat dan ook bekend voor zijn experimenten met eten. Zo presenteerde hij er op de Britse zenders BBC en Channel 4 een hele reeks programma's over.