Elke spooroverweg krijgt een adres
Als deze wagen nog meer in de problemen komt, kunnen ooggetuigen hem sneller helpen dankzij een identificatiesticker. Foto: Bert Janssen
Elke spoorwegovergang krijgt een sticker met daarop het nummer van de overweg, de spoorweglijn, de juiste straatnaam en gemeente waar die zich bevindt én de belangrijkste noodnummers.

Ondanks extra ­veiligheidsmaatregelen en ­sensibiliseringscampagnes gebeurden vorig jaar 51 ongelukken aan een overweg. Negen mensen kwamen daarbij om het leven, blijkt uit cijfers van infrastructuurbeheerder Infrabel.

Om dat aantal naar beneden te krijgen, neemt Infrabel nu een opmerkelijk initiatief. Het gaat de meer dan 1.500 overwegen in ons land langs beide kanten uitrusten met grote identificatie­stickers. Daarop staat het nummer van de overweg, de spoorweglijn, de juiste straatnaam en gemeente waar die zich bevindt én de belangrijkste noodnummers. Doel: kostbare tijd winnen bij ongevallen.

Minder vertragingen
‘Helaas gaat nu tijd verloren wanneer bijvoorbeeld een auto op de sporen stilvalt, of wanneer een vrachtwagen zijn lading verliest, met alle gevolgen voor de trein die nadien passeert’, legt Infrabel-woordvoerder Thomas ­Baeken uit.

‘Mensen weten niet altijd waar ze zich bevinden. Daardoor duurt het soms een tijd voor het aansnellende trein­verkeer op dat spoor door ons nationale coördinatiecentrum tot stilstand gebracht kan worden.’

De identificatiestickers met daarop het ‘adres’ van de overweg – die in de loop van volgend jaar worden aan­gebracht – moeten ervoor zorgen dat mensen snel aan de hulpdiensten kunnen laten weten waar ze zich bevinden, ‘waarna de hulpdiensten die informatie naar ons coördinatiecentrum kunnen doorbellen’.

‘Het doel van de stickers is het aantal incidenten te doen dalen. Bijkomend leiden minder incidenten tot minder vertragingen op het spoorwegnet’, klinkt het bij Infrabel.
De stickers komen langs ­beide kanten van de overweg onder het roodwitte andreaskruis  te hangen.