Luxemburg wil gebruik van cannabis legaliseren
Foto: AFP

Luxemburg wil het ‘recreatief’ gebruik van cannabis legaliseren voor volwassenen. Het wil vermoedelijk zelfs verder gaan dan buurland Nederland.

Dat blijkt uit het regeerakkoord dat de coalitiepartners in de nieuwe regering onder leiding van Xavier Bettel maandag hebben getekend.

Een kalender voor de legalisering van de productie, de verkoop en het gebruik van cannabis voor ‘recreatieve’ doeleinden ligt nog niet vast. De overheid zegt in de tekst wel dat ze de productie, de aankoop, het bezit en de consumptie wil ‘decriminaliseren, of zelfs legaliseren’.

Mocht de hele keten gelegaliseerd worden, dan zou Luxemburg nog verder gaan dan Nederland. De overheid spreekt volgens de Luxemburgse krant Tageblatt van een ‘nationale productie- en verkoopketen’. Er zijn momenteel nog veel vragen over de legalisering. Het is wel al duidelijk dat enkel volwassenen recreatief cannabis zullen mogen gebruiken.

De liberale, de socialistische en de groene partij hebben in het Luxemburgse parlement een kleine meerderheid van 31 op 60 zetels. In juni keurde het parlement al een wet goed die het gebruik van cannabis voor medische doeleinden mogelijk maakt, maar dan wel binnen een zeer restrictief kader.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in