Denemarken gaat afgewezen asielzoekers op eiland onderbrengen
minister van Immigratie Inger Stojberg Foto: AFP

Denemarken wil afgewezen asielzoekers en buitenlanders met misdaden op hun kerfstok onderbrengen op het afgelegen eiland Lindholm, in afwachting van hun uitzetting.

De centrumrechtse minderheidsregering en de rechtsnationalistische Deense Volkspartij, die gedoogsteun levert, hebben daarover vorige vrijdag een akkoord bereikt.

‘Ze zijn niet welkom in Denemarken, en ze zullen het voelen’, schreef minister van Immigratie Inger Stojberg op Facebook. Op het kleine eiland zijn nu laboratoria, stallen en een crematorium gevestigd van een centrum dat onderzoek doet naar besmettelijke dierenziektes. Lindholm ligt in een inham van de Baltische Zee. Er varen maar weinig ferry’s naartoe.

Geen gevangenis?

‘We gaan het aantal vertrekken van ferry’s zo veel mogelijk beperken’, aldus een woordvoerder van de Deense Volkspartij op de Deense televisie. ‘We gaan het zo lastig en zo duur mogelijk maken.’ Volgens minister van Financiën Kristian Jensen is het eiland geen gevangenis, maar zal wie er geplaatst wordt, er ook moeten slapen.

Bedoeling is dat de faciliteiten voor afgewezen asielzoekers in 2021 opengaan. Er zullen er maximum 100 kunnen verblijven. De migranten zullen zich elke dag moeten melden. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een gevangenisstraf.

Verscherpte maatregelen

Het akkoord maakte deel uit van de jaarlijkse onderhandelingen over de begroting in Denemarken. De Deense Volkspartij vraagt telkens beperkingen op migranten en vluchtelingen in ruil voor haar goedkeuring van de begroting.

Denemarken kondigde eind november al aan dat het de regels voor afgewezen asielzoekers zou aanscherpen. ‘Nu vertellen we mensen vanaf de eerste dag dat ze niet voor de rest van hun leven in Denemarken kunnen blijven. Ze krijgen enkel tijdelijke accommodatie totdat ze terug naar huis kunnen keren’, aldus DF-leider Peter Skaarup toen.

‘Meer vluchtelingen zouden slechts tijdelijk in Denemarken moeten blijven in plaats van permanent te blijven’, klonk het in een verklaring van het ministerie van Financiën. In de ontwerpbegroting stond al dat criminele asielzoekers of asielzoekers van wie de asielaanvraag werd afgewezen in een centrum op het eiland Lindholm ondergebracht zouden worden.