Bourgeois over nieuw gesprek met Michel: ‘Zie het nut niet’
Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) wil gerust met premier Charles Michel spreken over het VN-migratiepact. ‘Ik ben een beleefd mens, maar ik zie er het nut niet van in.’

‘De bezorgdheden die over dit pact bestaan, hebben enkel en alleen betrekking op louter federale bevoegdheden. Daarover kan ik mij als Vlaams minster-president niet uitspreken’, aldus Bourgeois aan persagentschap Belga.

Premier Charles Michel probeerde maandag een uitweg te zoeken uit de impasse over het VN-migratiepact. Hij riep zijn belangrijkste ministers samen voor overleg, en verklaarde na afloop ook te zullen samenzitten met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en de ministers-presidenten van de deelstaten.

Dat laatste hoeft voor Vlaams minister-president Geert Bourgeois niet per se. ‘Als de premier mij wil spreken, kan dat uiteraard, ik ben een beleefd mens. Maar ik zie er het nut niet van in, aangezien de bezorgdheden die over dit pact bestaan, enkel en alleen betrekking hebben op louter federale bevoegdheden. Daarover kan ik mij als Vlaams minister-president niet uitspreken.’

Bourgeois herinnert ook aan wat hij een kleine twee weken geleden in het Vlaams Parlement al verklaarde: daar waar de doelstellingen van het VN-migratiepact raken aan Vlaamse bevoegdheden, is er geen probleem, klonk het toen.