Bpost verwacht ‘uitdagend jaar’ en impact op winst

Bpost verwacht dat 2019 een ‘uitdagend jaar’ wordt. De voorstellen die momenteel met de vakbonden besproken worden, in navolging van de verschillende stakingsdagen vorige maand, ‘zullen een impact hebben op de winstgevendheid van het bedrijf’.

Bpost bevestigt voorts de vooruitzichten voor dit jaar en kondigt een stabiel interimdividend van 1,06 euro aan, zo meldt het postbedrijf maandag nabeurs.

Volgend jaar wordt uitdagend door het snel evoluerende consumentengedrag, maar ook omdat er aandacht zal gaan naar het uitwerken van de voorstellen die nu op de onderhandelingstafel liggen, klinkt het. Bonden en directie onderhandelen momenteel over voorstellen om de werkbelasting in evenwicht te houden, de aantrekkelijkheid van de operationele jobs te verbeteren en de koopkracht te verhogen, luidt het persbericht.

‘Geen winstwaarschuwing’

‘Deze maatregelen zullen een impact hebben op de winstgevendheid van het bedrijf, maar de directie benadrukt dat het welzijn van de medewerkers hoog op de agenda staat, en dat de signalen hieromtrent gehoord zijn’, klinkt het.

‘Dit is geen winstwaarschuwing’, voegt de woordvoerster toe. ‘We bevestigen wel dat er een belangrijke impact zal zijn vanaf volgend jaar.’ Wat die impact zal zijn, kan bpost nog niet kwantificeren nu de onderhandelingen nog lopen. Meer info daarover volgt volgend jaar bij de voorstelling van de jaarcijfers in maart.

Focus

‘Ik geloof erin dat de voorstellen die werden voorgelegd aan de sociale partners gunstig zullen zijn om de werkomstandigheden op het terrein in België te verbeteren’, zegt ceo Koen Van Gerven in het persbericht. ‘We zijn nu volledig operationeel om onze klanten tevreden te stellen tijdens de eindejaarsperiode.’

Het postbedrijf bevestigt de vooruitzichten, met een genormaliseerde ebitda onderaan de vork van 560 tot 600 miljoen euro. Daarvoor kijkt het bedrijf ook met vertrouwen naar de belangrijke eindejaarsperiode. ‘Dankzij haar medewerkers zal het bedrijf de focus kunnen leggen op de dienstverlening naar klanten en burgers tijdens deze uitdagende periode. Om alles in goede banen te leiden versterkt bpost het netwerk met minstens 900 extra tijdelijke medewerkers.’

De staat, met 51,04 procent van de aandelen, kan rekenen op een uit te keren interimdividend van ongeveer 108,2 miljoen euro. Het volledige interimdividend komt op 212 miljoen euro. Het bestuur van het bedrijf bevestigde maandag voorts om het volledige dividend voor boekjaar 2018 op minstens hetzelfde niveau als 2017 te houden.