Koning gaat niet naar opening AfricaMuseum
De Koning en de Koningin op bezoek in Berlijn eind vorige maand. Een bezoek aan het AfricaMuseum zit er voorlopig nog niet in. Foto: Photo News

Koning Filip blijft afwezig bij de heropening van het AfricaMuseum op 8 december.

De koning gaat traditioneel niet naar openingen – anders zou hij er zijn agenda mee kunnen vullen – maar het besef leefde wel op het Paleis dat dit een speciaal geval is.

Toch laat hij verstek gaan. Het werk aan het nieuwe museum is nog niet helemaal afgerond, het is nog niet duidelijk wat er wel en niet klaar is. Het is ook nog onduidelijk volgens het Paleis wie welke toespraak zal geven.

Koning Filip wil een bezoek mijden aan een museum waarover het debat nog niet is beëindigd. ‘Het is wel een prachtig museum. Misschien zal de koning het later wel eens bezoeken’, klinkt het op het Paleis.

Het museum werd gebouwd ter meerdere eer en glorie van Leopold II. Maar het heeft een gedaanteverandering ondergaan. Het AfricaMuseum 2.0 kijkt met een veel kritischere blik naar dat koloniale verleden en heeft ook meer oog voor de donkere kant ervan.

Indien koning Filip bij de opening aanwezig zou zijn, dan zou hij er ook met kritiek op zijn voorganger Leopold II geconfronteerd worden. Niet alleen in het museum, maar mogelijk ook in de toespraken.

De opening wordt een delicate evenwichtsoefening. Ons land kan zich niet permitteren om dan de kritiek op dat koloniale verleden weg te moffelen. De toon waarmee het museum wordt geopend, zal wereldwijd het beeld kleuren van hoe België vandaag terugkijkt naar die periode.

De internationale persbelangstelling is enorm. In totaal zijn al driehonderd journalisten ingeschreven. Journalisten van The Economist, Financial Times, Der Spiegel, The Wall Street Journal en The New York Times zijn al langs geweest. Op 5 december zijn drie persconferenties gepland, in het Nederlands, Frans en Engels.