Nigeriaanse president: ‘Ik verzeker jullie dat ik niet gekloond ben’
Buhari bij de VN in New York in september 2016. Foto: Cordon Press

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari is nog levend en wel. Dat heeft hij zondag zelf verklaard tijdens een ontmoeting met landgenoten in Polen.

‘Ik verzeker jullie dat dit de echte ik is’, verzekerde Buhari op de klimaattop. De opvallende uitspraak komt er na geruchten dat hij dood zou zijn en vervangen zou zijn door een lookalike.

Vorig jaar - in 2017 - was de Nigeriaanse president meerdere malen ‘vermist’. Niemand wist wat er aan de hand was, en of hij ooit nog zou terugkeren. Het enige wat zeker was: hij bevond zich in een ziekenhuis in Londen.

De president maakte nooit bekend aan welke ziekte hij precies lijdt. Op de sociale media gonsde het van de geruchten dat hij dood zou zijn gegaan en tijdens officiële bezoeken vervangen werd door een Soedanese man die als twee druppels water op hem leek of door een kloon.

‘Niet verrassend’

‘De geruchten zijn niet verrassend. Tijdens mijn medische vakantie vorig jaar hoopten heel wat mensen dat ik dood was’, verklaarde Buhari zondag in een video op Twitter. Dat is hij dus niet en hij is ook niet meteen van plan het loodje te leggen. ‘Later deze maand vier ik mijn 76ste verjaardag. En ik blijf doorgaan.’

De president vertelde in Polen dat de geruchten ook zwaar wogen op vicepresident Yemi Osinbajo. Mensen belden hem op met de vraag of zij vicepresident mochten worden als Osinbajo zelf president werd. ‘Dat was erg gênant voor hem’, grapte Buhari.

In februari 2019 vinden in Nigeria presidentsverkiezingen plaats. Buhari hoopt zichzelf op te volgen.