Nog even wachten met aangifte effectentaks
Foto: Photo News

Houders van een effectenrekening moeten pas volgend jaar zelf aangifte doen bij de fiscus. De eerste deadline voor de effectentaks, 20 december, bleek niet haalbaar.

Normaal gezien moesten de eigenaars van een (of meerdere) effectenrekening(en) met een totale waarde van minstens 500.000 euro uiterlijk op 20 december voor de allereerste keer een effectentaks hebben betaald. Die effectentaks bedraagt 0,15 procent.

Maar door grote vertraging in de publicatie van het aangifteformulier heeft de belastingadministratie besloten om de deadline voor die aangifte te verschuiven, naar het eerste kwartaal van 2019.

Het is tot dan wachten op het online formulier voor particulieren, meldt de overheidsdienst Financiën. Vanaf januari zal op de website van Financiën ook een gedetailleerde faq-lijst staan.

Opgelet: deze beslissing geldt alleen voor particulieren die de fiscale aangifte zelf doen.

Er is ook aangifte van de effectentaks mogelijk via de bank, waarbij die een preventieve inhouding doet op de effectenrekening en het geld doorstort naar de fiscus. Het aangifteformulier voor die professionele ‘tussenpersonen’ is wel klaar en staat sinds vandaag online.