Geen grenzen meer bij online shoppen
Kortingen mogen niet meer worden voorbehouden aan inwoners van het thuisland van de webshop Foto: Getty Images/iStockphoto

Geoblocking mag niet meer. Wat betekent dat voor de online shopper?

Vanaf vandaag mogen webshops u niet meer zomaar omleiden naar een lokale versie van hun website. Bedrijven deden dat wel vaker om te voorkomen dat consumenten op zoek gingen naar goedkopere producten in het buitenland. Maar Europese wetgeving verbiedt nu geoblocking.

1. Wat betekent geoblocking?

Geoblocking betekent dat klanten die een website uit een ander land bezoeken, daarop geen producten kunnen kopen, of dat ze rechtstreeks worden doorgestuurd naar een versie van de webshop in hun eigen land. De website herkent hen aan hun IP-adres of via hun accountgegevens als buitenlanders en stuurt hen door naar een lokale variant.

Volgens een onderzoek door de Europese Commissie twee jaar geleden gebruikt tweederde van alle online retailers geoblocking. Bijvoorbeeld omdat ze niet in het buitenland willen leveren, of om te verhinderen dat de klant profiteert van de lagere prijzen die het bedrijf aanbiedt in een land met een lagere koopkracht. Bekend voorbeeld: Vlamingen konden niet profiteren van kortingen op een weekendje Euro Disney op een Franse website.

Maar dat mag nu dus niet meer. Eerder had de EU het blokkeren van abonnementsdiensten zoals Netflix al verboden.

2. Dus ik kan nu op buitenlandse websites bestellen aan dezelfde prijzen?

Ja, als u op een Duitse webshop bestelt, betaalt u evenveel als een Duitser. Omleidingen naar een Belgische variant van de webwinkel zijn niet meer toegelaten zonder toestemming van de consument, en ook koopjes mogen niet meer enkel gelden voor inwoners van het land in kwestie.

Ook de betaalwijze moet voor iedereen gelijk zijn. Als een Fransman met Visa of overschrijving mag betalen, dan mag een Belg dat ook.

Dat wil niet zeggen dat de handelaar zijn prijzen moet harmoniseren. Hij mag op de Belgische versie van zijn webshop nog steeds hogere prijzen vragen dan op de Duitse. Maar de Belgische klant mag wel op de Duitse website shoppen.

Er zijn wel beperkingen. Auteursrechtelijk beschermde digitale werken, zoals films, games of e-boeken, vallen niet onder de wet, en ook financiële producten en diensten zijn niet inbegrepen. Transport, bijvoorbeeld vliegtuigtickets, evenmin. Ook voor producten die onderhevig zijn aan wetgeving in het land in kwestie (denk aan vuurwerk of alcohol) gelden beperkingen.

3. Kan ik dat alles aan mijn deur laten leveren?

Niet noodzakelijk, want de handelaars hebben geen leveringsverplichting in ieder land. Wel mag u uw aankopen zelf komen ophalen, of - waarschijnlijker - zelf een pakjesdienst inschakelen.