Food en champagne pairing volgens Piper-Heidsieck
Foto: Getty Images
Hoe herken je een kwaliteitschampagne? Aan zijn constante, evenwichtige smaak en aan z’n vermogen om elk moment bijzonder te maken. Maar de kunst is ook om hem te combineren met het juiste gerecht. We geven je wat tips en inspiratie.
Dossier aangeboden door Piper-Heidsieck.

Cuvée Brut en de juiste terroir
Zolang je je houdt aan de Franse keuken - en aan de terroir waar de champagne gemaakt werd – kan je weinig verkeerd doen. Serveer je een brut, combineer hem dan met witte pens uit Rethel of met gerookte ham. Champagne kan je perfect drinken bij tal van gerechten uit dezelfde terroir, ook bij gerechten met uitgesproken smaken, bij stoofschotels, …

Aziatische keuken en fijne bubbels
Met z’n levendige en elegante karakter is de Cuvée Brut van Piper-Heidsieck ideaal voor verrassende combinaties. Serveer hem dus gerust bij gerechten met een oosterse invloed, zoals sushi en maki van zalm, Thaise gamba’s met peper en zout, nems, … . De Cuvée Essentiel, een extra-brut champagne die vier jaar gerijpt heeft, past dan weer perfect bij zalm die gemarineerd werd in saké.

Vis en zeevruchten met een Vintage Brut
De Vintage Brut, een champagne van tien jaar oud en het resultaat van een bijzondere assemblage, smaakt het lekkerst bij fijne gerechten: kreeft met avocado en yuzu, of een heerlijke tartaar van zeebaars, geparfumeerd met calamansi en rode shiso.

Gedurfde combinaties
Zin in iets aparts? Met speciale kruiden en exotische vruchten prikkel je de smaakpapillen en geef je een braaf etentje wat extra pit. De ideale champagne: de Rosé Sauvage van Piper-Heidsieck, met zijn verleidelijke robijnrode kleur. Erbij serveer je een diner van Duizend-en-een-nacht: eendenborst met sinaasappel en vijf kruiden of met timut, een peper uit de bergen van Nepal met de verfrissende smaak van citrusvruchten.

Demi-sec: niet alleen bij het dessert
De Cuvée Sublime, een demi-sec champagne, past perfect bij rijke gerechten. Serveer hem bijvoorbeeld bij gelakte eend of varkensvlees met zoetzure saus. Hij is ook een perfecte match bij desserts zoals Paris-Brest – een Franse klassieker van soesjesdeeg met pralinéroom – of bij een heerlijke taart van gekonfijte appeltjes.