Ziekenhuis veroordeeld voor dood baby Jasper
Foto: belga

Het ziekenhuis van Knokke-Heist moet een boete van 288.000 euro betalen, waarvan 96.000 euro met uitstel, voor de onopzettelijke doding van baby Jasper. Dat heeft de rechtbank beslist.

Ook de algemeen directeur, de hoofdarts en een anesthesist werden schuldig bevonden, maar zij kregen geen straf opgelegd. Het gebrek aan beleid of richtlijnen in het ziekenhuis wordt beschouwd als de grootste fout.

Op 8 november 2012 onderging Jasper, een baby van acht maanden, een routine-ingreep in het ziekenhuis. In de gloednieuwe operatiezaal waren de leidingen met lachgas en zuurstof echter omgewisseld, waardoor de baby een overdosis lachgas kreeg toegediend en in een coma raakte. Enkele dagen later is hij overleden.

Te vroeg in gebruik

Het kind was de allereerste patiënt die geopereerd werd in de nieuwe operatiezaal van het ziekenhuis. Volgens het parket werd het operatiekwartier te vroeg in gebruik genomen. Ook de rechtbank hekelde dat feit, alsook het gebrek aan communicatie en geschreven richtlijnen. Bij een keuring zou de fout aan het licht gekomen zijn en was de dood van Jasper vermeden.

Twee anesthesisten bleven erbij dat ze al het mogelijke hebben gedaan om baby Jasper te redden. Volgens de rechtbank had een van hen zijn apparatuur moeten testen.  Een vluchtige, visuele controle had volgens de rechtbank volstaan om het probleem te ontdekken.

De directeur technische zaken en het bedrijf dat de operatiezaal installeerde, werden vrijgesproken. Alle beklaagden vroegen de vrijspraak. De ouders van de jongen reageerden tevreden op het vonnis.