Regering niet gevallen na topoverleg: 'Ook Francken morgen uitgenodigd'
Foto: Photo News

De regering is voorlopig nog niet gevallen. 'We werken verder aan een oplossing', zegt N-VA-vicepremier Jan Jambon na het overleg over het migratiepact met de topministers. Dinsdag staat er opnieuw overleg gepland. Volgens MR-vicepremier Didier Reynders is het de bedoeling dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) mee aan tafel schuift.

Het kernkabinet over de impasse rond het VN-migratiepact is maandagmiddag rond 17.25 uur afgelopen. De topministers zaten sinds drie uur samen in een poging om de val van de regering te vermijden. Dat is voorlopig gelukt. 'We werken verder aan een oplossing', is te horen bij N-VA-vicepremier Jan Jambon na afloop van het kernkabinet. 'Zolang mensen van goede wil samenzitten, zou een oplossing moeten kunnen. Als je geen licht meer ziet aan het einde van de tunnel, moet je stoppen. We stoppen niet.'

'De premier heeft een voorstel op tafel gelegd', verduidelijkt vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) na afloop. 'Die tekst is gebaseerd op de tekst die in Nederland en Denemarken gebruikt wordt om het pact goed te keuren. Op basis daarvan gaan we verder werken.' 

Explanation of position

Nederland ziet het Migratiepact helemaal anders dan ons land. Uit een analyse leidt de Nederlandse regering af dat het pact op geen enkele manier juridisch bindend is. Het kan zelfs helpen om mensensmokkel en illegale migratie tegen te gaan. De Nederlandse regering wil echter wel een ­explanation of position goedkeuren, een soort stemverklaring waarin een land zegt hoe het de tekst interpreteert. 

Het kernkabinet vergadert dinsdagnamiddag om 15.00 uur voort over het VN-migratiepact. Dat hebben verschillende vicepremiers verklaard. Premier Charles Michel gaat overleg plegen met de fractieleiders van de meerderheidspartijen en met de ministers-presidenten, zo werd achteraf vernomen via zijn woordvoerder. Volgens MR-vicepremier Didier Reynders is het de bedoeling dat ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dan ook mee aan tafel schuift.

Oplossing

'Of de regering valt, dat gaan we zo meteen binnen zien', zei Jambon bij het binnengaan van de Lambermont, waar de topministers vergaderden. Voorzitter Bart De Wever liet vanmorgen nog maar weinig bewegingsruimte voor premier Charles Michel (MR) om een oplossing te vinden. Hij herhaalde bovendien dat een verklarende tekst bij het VN-Migratiepact niet volstaat voor zijn partij om de angel uit het dossier te halen. N-VA-vicepremier Jan Jambon en andere partijgenoten hadden die boodschap bij de aanvang van het partijbestuur ook al meegegeven.

Zowel CD&V-voorzitter Wouter Beke als zijn collega van Open VLD, Gwendolyn Rutten, liet vanmorgen in De Ochtend op Radio 1 verstaan voorstander te blijven van een interpretatieve nota bij het Migratiepact. Die oplossing wordt al van in het begin geopperd om uit de impasse rond het pact te raken. Maar de N-VA blijft volhouden dat zo’n verklaring niet volstaat. ‘Het pact zelf is problematisch’, zegt Jambon.

Welke opties heeft premier Michel nog? Chef politiek Jan-Frederik Abbeloos geeft een analyse in onderstaande video.

Is dit meer dan rondje zwartepieten?

Tegelijk bleven alle N-VA-kopstukken maandag benadrukken dat ze een val van een regering willen vermijden. Ook De Wever. 'Ik wil de premier niet voor het blok zetten', zei hij na het partijbestuur. 'Ik maak de zaak niet onmogelijk. Er zijn oplossingen mogelijk', zei hij aan de VRT.  

Of dat het geval is, blijft de grote vraag. Met zijn uitspraak dat 'N-VA geen regering steunt die naar Marrakech gaat', zet hij de premier eigenlijk voor het blok. Die heeft tijdens een toespraak voor de VN gezegd dat hij het pact steunt.

Daardoor blijft het onduidelijk hoe oprecht die zoektocht naar een oplossing is en of de N-VA al niet gestart is met het zwartepieten. Elke partij wil vermijden dat ze de schuld krijgt van een val van de regering en de chaos die daarna volgt. Ook Open VLD-vicepemier Alexander De Croo waarschuwt daarvoor. 'Als je geen oplossing wil, moet je het nu zeggen', verklaarde hij aan VTM.

N-VA-fractieleider Peter De Roover versterkt die indruk alleen maar. 'Is het de andere regeringspartijen een crisis waard om een pact te ondertekenen waarvan zij zeggen dat het toch niet bindend is?'