‘I Amsterdam’-letters verdwenen van Museumplein
Een beeld dat u voortaan enkel nog op oude foto’s zult zien Foto: © WORLD PICTURES

Het Museumplein in Amsterdam heeft maandagochtend afscheid genomen van zijn beroemde rood-witte letters.

Het weghalen van de letters die vijftien jaar geleden voor het Rijksmuseum werden neergezet, gebeurde onder toeziend oog van de media. Een groepje scholieren liet zich nog snel fotograferen bij de letters. Drie Maleisische toeristen kwamen net te laat.

De ontmanteling gebeurt op voorstel van de grootste partij in de Amsterdamse gemeenteraad, GroenLinks. Die vond de bij toeristen populaire letters een symbool van ‘doorgeslagen individualisme’. Het voorstel kreeg veel kritiek, maar een meerderheid van de raad stemde er toch mee in.

Rondreizen

De letters krijgen nu een opknapbeurt. Dat is volgens een woordvoerster van Amsterdam Marketing wel nodig, want na tien jaar op het Museumplein is de bovenkant door ‘al het geklauter’ helemaal kaal. Daarna gaan ze rondreizen door de stad, zoals oorspronkelijk bedoeld.

Volgens de woordvoerster heeft het weghalen van de letters vooral te maken met de drukte op het Museumplein. ‘I Amsterdam blijft het motto van de stad’, vertelde ze. ‘De letters staan voor het open en tolerante karakter van Amsterdam, of je hier nu lang of kort blijft, je kunt een Amsterdammer zijn in al je veelkleurigheid.’