Vlaams Belang haalt Bannon en Le Pen naar Vlaams Parlement
Steve Bannon (links) en Marine Le Pen (rechts) moeten de druk helpen opvoeren om het VN-migratiepact niet te ondertekenen. Foto: AP

De partij Vlaams Belang haalt Steve Bannon en Marine Le Pen naar het Vlaams Parlement voor een spoedmeeting tegen het VN-Migratiepact.

Vlaams Belang heeft de laatste weken de druk opgevoerd om de regering en vooral de N-VA te dwingen het VN-Migratiepact niet te ondertekenen.

De meeting zaterdag kadert in de campagne van de 'Beweging voor een Europa van naties en vrijheid' die het voortouw neemt tegen wat de partij het ‘noodlottige zelfmoordplan’ noemt. ‘Gezien de vernietigende demografische gevolgen is het van het grootste belang dat alle patriottische krachten in Europa samenwerken tegen een pact dat de grenzen wagenwijd openzet en het einde inluidt van het Europa zoals we dat vandaag kennen’, luidt het.

Naast Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken maken ook internationale namen hun opwachting op de sprekerslijst. Zo bevestigde Marine Le Pen, voorzitster van Rassemblement National (het vroegere FN), haar komst en is Steve Bannon, voormalig adviseur in het Witte Huis en campagneleider van de Amerikaanse president Trump, de gastspreker.

Het doel van de meeting is het migratiepact ‘naar de prullenmand’ te verwijzen. Intussen heeft een petitie op stopmarrakesh.com de kaap van 70.000 handtekeningen gerond.

Commissie begrijpt verzet niet

De Europese Commissie heeft Oostenrijk en vijf andere EU-lidstaten opgeroepen hun verzet tegen het VN-Migratiepact te laten varen. ‘Ik begrijp de afwijzing van het VN-Migratiepact niet, omdat het document niet juridisch bindend is en niemand iets opgedrongen wordt. Ik vraag alle betrokken EU-landen zeer nadrukkelijk om hun afwijzing van het VN-Migratiepact de komende dagen nog een keer te overdenken en er toch nog mee in te stemmen. Dat is zeer belangrijk’, zei Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos aan de Duitse krant Die Welt.

Het VN-pact moet aangenomen worden op een conferentie in Marokko op 10 december. .

Het ‘Globale pact voor een veilige, geordende en geregelde migratie’ moet helpen migratie beter te organiseren en arbeidsmigranten te beschermen tegen uitbuiting. Het Duitse parlement keurde het pact vorige week met een grote meerderheid goed.