Gentse biotechbedrijf Argenx in zee met Janssen
Tim Van Hauwermeiren van Argenx. Foto: Vfb

Het Gentse biotechbedrijf Argenx gaat in zee met farmareus Janssen voor de verdere ontwikkeling van een geneesmiddel tegen acute leukemie. Het gaat om de grootste deal ooit voor het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf.

Cusatuzumab is een geneesmiddel in klinische ontwikkeling, dat bij testen beloftevolle resultaten oplevert voor acute bloedkanker.

Argenx heeft nu een exclusieve en wereldwijde licentie- en samenwerkingsdeal met Janssen bereikt. De overeenkomst moet de ontwikkeling van Cusatuzumab versnellen, en ook verbreden naar andere leukemiepatiënten.

Argenx krijgt daarvoor 300 miljoen dollar van Janssen, en daarbovenop stapt het farmabedrijf voor 200 miljoen dollar in het kapitaal van Argenx. Potentieel kan daar nog eens 1,3 miljard dollar bijkomen als Argenx bijkomende doelstellingen behaalt.

Janssen is verantwoordelijk voor de wereldwijde commercialisering, maar Argenx kan daarin wel participeren.

Argenx wordt gezien als het nieuwe wonderkind van de Belgische biotech. Amper tien jaar nadat Tim Van Hauwermeiren het Gentse bedrijfje in 2008 had opgericht, bereikte het dit jaar al de kaap van 3 miljard euro.