Vlaamse ministers boos op Marghem
Vlaams minister Bart Tommelein (l.) en federaal minister Marie-Christine Marghem (r.) Foto: ISOPIX

De Vlaamse ministers van Energie en Klimaat, Bart Tommelein (Open VLD) en Joke Schauvliege (CD&V) zijn not amused met de uitspraak van hun federale collega Marie-Christine Marghem (MR) op de VRT. Volgens Marghem staat Vlaanderen op de rem in het klimaatbeleid, maar de twee ministers uit de regering-Bourgeois ontkennen dat.

Federaal minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie-Christine Marghem (MR) kondigde gisteren onverwacht aan dat ze zou meestappen in de Klimaatmars in Brussel. Nochtans was de mars ook bedoeld om het gebrek aan politieke daadkracht aan te klagen. ‘Als ze ons steunt, verwachten we dat ze er vervolgens alles aan zal doen om de vermindering van de CO2-uitstoot met 55 procent tegen 2030 op Europees vlak te realiseren’, stelde Klimaatmarswoordvoerder Dave Van Meel scherp.

Maar minstens even opvallend als haar aanwezigheid waren haar uitspraken. Aan de VRT zei Marghem dat ze zich ‘inderdaad aangesproken voelt’ door de deelnemers van de mars, maar dat ze ‘elke dag keihard werkt aan het klimaatbeleid.’ Zíj wil wel beter doen, maar dat geldt volgens haar niet voor iedereen die aan het roer staat. ‘Helaas remt Vlaanderen systematisch af als we de ambities willen verhogen’, zei ze.

‘Doorzichtig spelletje zwartepieten’

Vlaanderen kan er niet mee lachen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), die straks wordt opgevolgd door partijgenote Lydia Peeters, vindt dat een minister ten eerste niet moet betogen en ten tweede ‘geen onjuiste zaken moet verkopen over de collega’s’. ‘Vlaanderen staat op de tweede plaats qua zonnepalen per km², en op de derde plaats qua windenergie’, zo brengt hij met een tweet in herinnering.

Ook minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege is niet opgezet met de woorden van Marghem. ‘Aan zo’n doorzichtige spelletjes zwartepieten doe ik niet mee’, laat ze aan de VRT weten. ‘De Vlaamse regering heeft deze zomer een ambitieus klimaatplan 2021-2030 goedgekeurd, dat een reductie van broeikasgassen met 35 procent gaat realiseren. We zijn benieuwd naar het federale plan.’

‘Moet je durven’

Andere politici laten zich evenmin onbetuigd. Volgens Kamerlid Egbert Lachaert is Marghems uitspraak ‘te zot voor woorden’. ‘Een minister van Energie die jaren talmt met een energiepact gooit verwijten naar de Vlaamse regering, terwijl vriend en vijand erkennen dat Bart Tommelein de hernieuwbare sector uit de as liet herrijzen! Moet je durven’, luidt het verontwaardigd.

Ook voormalig liberaal jongerenvoorzitter Maurits Vande Reyde (Open VLD) laat zich gaan op Twitter. Hij doet even alsof hij de woordvoerder is uit ‘De Ideale Wereld’ op Canvas, die de minister ’s morgens adviseert: ‘Zo’n historische betoging waarop mensen oproepen om te handelen in plaats van ruzie te maken. Dat is het ideale moment om een communautair vuurtje aan te steken met fake news.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig