Michel heeft verzoeningsvoorstel omtrent Migratiepact
Charles Michel (l.) en N-VA-staatssecretaris Theo Francken Foto: Photo News

Omdat hij koste wat het kost wil vermijden dat zijn regering valt, heeft Charles Michel een voorstel uitgewerkt dat de visie van de N-VA verzoent met het VN-Migratiepact. De premier heeft zich volgens de Zestien laten inspireren door zijn Europese collega’s, maar heeft de tekst nog niet rondgedeeld.

Valt de regering of valt ze niet? Het wordt in elk geval een cruciale week voor de Zweedse coalitie. Charles Michel zal de regering een voorstel doen om uit de impasse rond het VN-Migratiepact te raken. Dat is te horen bij het kabinet van de premier, na een weekend van druk heen-en-weer telefoneren tussen Michel en zijn vicepremiers, zo weet persagentschap Belga. De vicepremiers hebben het voorstel nog niet ontvangen, dus wellicht haalt Michel zijn troefkaart pas boven tijdens het kernkabinet, als Alexander De Croo (Open VLD) weer in het land is. 

De federale regering staat onder hoogspanning als gevolg van het VN-Migratiepact. Op 10 december zou eerste minister Charles Michel (MR) naar Marrakech moeten reizen, om daar de Belgische steun voor het pact uit te spreken, maar dat ziet N-VA niet zitten. De premier werkt daarom naar alle waarschijnlijkheid aan een interpretatieve verklaring die aan het pact kan worden toegevoegd.

N-VA heeft het voorstel van de premier nog niet gekregen, is te horen in de entourage van de ministers. Alexander De Croo keert vervroegd terug uit Zuid-Afrika, om het partijbureau van Open Vld maandagochtend te kunnen bijwonen. Wellicht kan dan maandagnamiddag een kernkabinet worden gehouden. Charles Michel gaat niet naar de Klimaattop in Polen, waar maandag de regeringsleiders traditioneel de conferentie openen.

Kloof binnen N-VA

Volgens de krant La Libre is er binnen de N-VA een kloof ontstaan tussen Theo Francken en Peter De Roover enerzijds en Bart De Wever en Jan Jambon anderzijds. De eerste tandem zou aansturen op een clash, terwijl de tweede zich verzoenender opstelt. Zaterdagavond zou er volgens de krant een vergadering hebben plaatsgevonden om de violen te stemmen. ‘Er is zaterdag niet vergaderd, alleszins niet op partijniveau’, is zondag te horen in de omgeving van de partijvoorzitter.

‘Jambon is zo mogelijk nog harder in de leer dan Francken over de inhoud van het pact’, stellen regeringsbronnen. ‘Wat dat betreft is er geen onenigheid tussen beiden. Een val van de regering wordt door geen van beiden als een doel op zich beschouwd.’