België investeert 43 miljoen in vrouwenrechten
Alexander De Croo in Zuid-Afrika Foto: BELGA

In het verlengde van ‘She Decides’, de internationale campagne waar minister Alexander De Croo (Open VLD) in 2017 mee zijn schouders onder zette, maakt ons land 43 miljoen euro vrij voor vrouwenrechten wereldwijd. Dat maakte De Croo bekend vanuit Zuid-Afrika.

België investeert de volgende jaren 43 miljoen euro extra in de rechten van meisjes en vrouwen wereldwijd. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) bekendgemaakt tijdens ‘Global Citizen Mandela 100’, een internationaal benefietconcert in Johannesburg. Onder meer Chris Martin, Ed Sheeran, Usher, Pharrell Williams, Beyoncé en Jay-Z stonden er op het podium. Tussendoor zegden landen, bedrijven en internationale ngo’s concrete steun toe voor het realiseren van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen tegen 2030.

België engageert zich daarbij heel sterk voor gendergelijkheid, de vijfde Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling. Volgens De Croo zal ons land de volgende jaren in haar internationaal ontwikkelingsbeleid extra aandacht besteden aan ‘de versterking van vrouwenrechten, en met name voor de seksuele en reproductieve rechten en gezondheid’.

She Decides

Dat engagement ligt in het verlengde van She Decides, de internationale campagne die minister De Croo vorig jaar mee op gang trok nadat de Amerikaanse regering haar steun opzegde voor organisaties die in ontwikkelingslanden werken rond familieplanning.

‘Het Belgische engagement omvat in totaal 43 miljoen euro. Daarvan gaat 12,4 miljoen euro naar het VN-bevolkingsfonds UNFPA en UNICEF voor hun strijd tegen kindhuwelijken en hun werk voor een betere toegang tot voorbehoedsmiddelen. Daarnaast geeft België in zijn bilaterale samenwerkingsprogramma’s de volgende zes jaar ook extra aandacht aan seksuele en reproductieve rechten en familieplanning, waarvoor 30,5 miljoen euro wordt uitgetrokken’, aldus de minister.

De Croo, die ook federaal vicepremier is, breekt zijn bezoek aan Zuid-Afrika overigens vervroegd af om maandag tijdig op het partijbestuur van Open VLD te kunnen zijn. Het wordt voor de regering-Michel een cruciale week. De ploeg is hopeloos verdeeld over het zogeheten Migratiepact dat op 10 december in Marrakech goedgekeurd moet worden, het is niet ondenkbaar dat de regering valt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in