Paus noemt homoseksualiteit ‘modetrend’
Paus Franciscus Foto: Photo News

In het boek ‘La fuerza de la vocación’ kant paus Franciscus zich resoluut tegen homopriesters. Priesters moeten zuiver op de graat zijn of ze kunnen de kap maar beter over de haag gooien, vindt hij. Volgens de paus is de ‘oprukkende’ homoseksualiteit ‘een modeverschijnsel in onze samenleving’.

Het ziet ernaar uit dat het nieuwste boek van paus Franciscus niet onopgemerkt voorbij zal gaan. In het boek La fuerza de la vocación van de Spaanse priester Fernando Prado uit de kerkvader zijn bezorgdheid over homoseksuele priesters, die volgens hem niet thuishoren in de kerk. Dat staat te lezen in een voorpublicatie van het boek, afgedrukt door de Italiaanse krant Corriere Della Sera.

Volgens de paus is het geen geheim dat er homopriesters bestaan. Maar een bisschop die eens tegen hem zei dat zulks niet zo erg is omdat homoseksualiteit slechts een vorm van genegenheid is, zit er volgens de Argentijn naast. ‘In het gewijde priesterlijke leven is er voor dit soort genegenheid geen plaats.’ Franciscus laat weinig marge: homopriesters kunnen beter vertrekken, dan dat ze een dubbelleven leiden. Daar moet volgens hem al aandacht aan worden besteed van bij het begin van hun priesteropleiding.

Nochtans gematigde reputatie

De paus meent ook te zien dat homoseksualiteit oprukt in de maatschappij. ‘Het lijkt op een modeverschijnsel in onze samenleving. Die mentaliteit heeft ook haar invloed op het kerkelijk leven.’ Hij maakt zich naar eigen zeggen ‘grote zorgen’.

De uitspraken zijn opmerkelijk, want in het verleden sprak de paus veeleer gematigd over homoseksualiteit. Zo zei hij ooit tegen een Chileens slachtoffer van gaybashing: ‘God heeft je zo gemaakt, en houdt van je. Wie ben ik dan om iemand die homo is te veroordelen? Ook riep hij de kerk op excuses te maken aan homo’s die gekwetst zijn door christenen.’ Over het homohuwelijk was hij daarentegen altijd heel kritisch.

Het boek La fuerza de la vocación verschijnt komende week in tien talen.