Gouverneurs oneens over alcoholverbod in tankstations
Lode de Witte, gouverneur van Vlaams-Brabant

De Vlaams-Brabantse gouverneur Lode De Witte is géén voorstander van een alcoholverbod in tankstations naast de snelweg. De Witte gaat daarmee lijnrecht in tegen zijn ambtsgenoten van West-Vlaanderen en Antwerpen, Carl Decaluwé en Cathy Berx. In Wallonië is er een brede consensus over zo’n verbod.

Gouverneur Lodewijk De Witte is niet meteen voorstander van een alcoholverbod in tankstations op parkings naast autowegen in zijn provincie Vlaams-Brabant. Binnen het Vlaams Forum Verkeersveiligheid, waarvan De Witte voorzitter is, wordt de discussie niet gevoerd. Dat zegt hij zondag aan Belga.

‘Bij mijn weten is daar nog geen onderzoek naar gebeurd. We weten dus niet of de verkoop op die locaties een reële invloed heeft op rijden onder invloed. Als resultaten van studies zouden uitwijzen dat de effecten minimaal zijn, zie ik het nut van zo’n maatregel niet in’, aldus De Witte. Als aangetoond wordt dat de impact groot is, dan lijkt hem zo’n maatregel me wél zinvol, voegt hij er nog aan toe.

De Witte is voorzitter van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid (VFV), een overlegplatform voor verkeersveiligheid in Vlaanderen. Daarin zetelen alle betrokkenen: overheid, politie, belangenorganisaties, beroepsverenigingen, onderwijsveld, onderzoekswereld en sociale partners. ‘Dit item is daar nog nooit ter sprake gekomen. De discussie werd tot dusver niet gevoerd. Het platform, dat om de twee maanden samenkomt, zal zelf ook niet meteen initiatieven nemen. Wij wachten mogelijk onderzoek af.’

Andere gouverneurs, andere mening

Bij de start van de verkeersveilige week in West-Vlaanderen (1 tot 9 december) verklaarde gouverneur Carl Decaluwé zich zaterdag opnieuw uitgesproken voorstander om alcohol in tankstations naast de autowegen uit de rekken te halen. De Antwerpse gouverneur Cathy Berx sluit zich aan bij haar West-Vlaamse collega om de verkoop van alcohol in die stations zeker aan banden te leggen en zo mogelijk te verbieden.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zijn geen van beide gewonnen voor het verbod. Weyts focust liever op een vermindering van met alcohol gerelateerde ongevallen op lokale en gewestwegen, waar ze veel vaker voorkomen dan op autowegen. Hij baseert zich daarvoor op cijfers van Vias, het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid.

In Wallonië heeft het verbod wel een breed draagvlak. Alcohol wordt voortaan verboden als de concessie van een tankstation aan een Waalse autoweg wordt vernieuwd. Zo wil de Waalse minister van Mobiliteit Carlo Di Antonio (CDH) op termijn alle alcohol uit tankstations bannen, zowel in de shops als in de restaurants.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in