De klimaatmars 'Claim the climate' heeft 65.000 mensen op de been gebracht in Brussel, zo blijkt uit officiële cijfers van de politie Brussel Hoofdstad-Elsene. De organisatoren spreken zelf over 70.000 à 75.000 deelnemers. 'Dit is overdonderend en historisch.'

De organisaties Climate Express, de Klimaatcoalitie en BOS+ trokken zondag met het grootste Belgische klimaatprotest ooit door het centrum van Brussel, daar hebben 65.000 deelnemers voor gezorgd. En dat ondanks het natte weer.

De organisatoren spreken over 70.000 à 75.000 deelnemers. Ze stelden het cijfer nog bij omdat veel mensen zich nog bij de mars hebben gevoegd langs de route en vanuit de verschillende metrostations die langs het parcours lagen. Ook de 5.000 deelnemende fietsers moeten bijgeteld worden.

Ook enkele politici en bekendheden liepen mee, zoals minister van Energie Marie-Christine Marghem, Bruno Tobback, Olivier Maingain, zangeres Angèle, muzikant Jan Paternoster en radiopresentatrice Eva De Roo.

 'Dit is overdonderend en historisch', zegt Charlotte Scheerens van Climate Express. 'We zijn enorm gelukkig, want dit geeft enorm veel hoop voor de toekomst. Het toont aan dat er een groot draagvlak is voor ambitieus klimaatbeleid in België.'

'Dit is een enorm sterk signaal. De politici kunnen dit niet meer negeren. We verwachten dat ze deze eisen in concrete daden gaan omzetten. In het algemeen gaat dat over meer ambitie op vlak van hernieuwbare energie, we moeten ook meer denken aan efficiënter energieverbruik en daarnaast moeten we veel minder uitstoten', aldus Scheerens.

'Ruim onze planeet op'

De aanleiding voor de klimaatmars is de internationale klimaattop COP24, die zondag in Polen begint. Met het massale protest eisen de betogers dat de Belgische politici meer ambitie tonen voor een doorgedreven nationaal klimaatbeleid op korte én lange termijn. De gemeenschappelijke boodschap is duidelijk: als we nu niet handelen om het klimaat te redden, is het te laat, en er is geen planeet B.

De klimaatmars ging zondag om 13 uur stipt onder luid gejuich van start in de buurt van het station Brussel-Noord. Tientallen organisaties zoals Greenpeace, Natuurpunt, 11.11.11, Oxfam, maar ook jeugdbewegingen tonen zich in het gezamenlijke protest voor een beter klimaatbeleid. De betogers gingen verder via de Koning Albert II-laan, langs Kruidtuin en Madou, over de Wetstraat en het Schumanplein, om om 15 uur te eindigen in het Jubelpark. Daar vonden enkele verrassingsoptredens plaats.

Tussen de vele kinderen die meestapten in de klimaatmars was ook de 13-jarige Bo. Zij sprak het Jubelpark toe met een duidelijke boodschap. 'Als wij rommel maken, vragen volwassenen het op te ruimen. Nu hebben de volwassenen rommel gemaakt en vragen ze ons het op te ruimen. Dat is niet eerlijk. Onze boodschap is helder: ruim onze planeet op, voor onze toekomst', zegt Bo.

Extra treinen

De massale opkomst zorgde voor grote drukte in de metro- en treinstations. De MIVB maakte zondag wel haar openbaar vervoer gratis en de NMBS bood een Green Ticket van 5 euro aan. De metro's van de MIVB zaten overvol en in het station Brussel-Noord moesten treinen tegengehouden worden omdat er te veel mensen waren.

Na afloop van de mars legde de NMBS extra treinen in, om iedereen ook op een groene manier thuis te brengen. Daarnaast was er een pendeltrein voorzien tussen de stations Brussel-Luxemburg, Brussel-Schuman en Brussel-Noord. 'We hadden de extra treinen op voorhand ingepland omdat we veel volk hadden verwacht', zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. 'Vanmiddag hebben we de capaciteit verhoogd met 11.000 bijkomende zitplaatsen.'