CIA over zaak-Khashoggi: ‘Saudische kroonprins stuurde berichten naar leider moordteam’
De Saudische kroonprins Mohamed bin Salman. Foto: AP

Kroonprins Mohamed bin Salman (MBS) stuurde kort voor en na de moord op Jamal Khashoggi 11 berichten aan zijn belangrijkste adviseur, die het team aanstuurde dat de moord op de journalist uitvoerde. Dat blijkt uit een CIA-rapport dat The Wall Street Journal kon inkijken.

De krant The Wall Street Journal kon het rapport van de CIA over de moord op Jamal Khashoggi gedeeltelijk inkijken. Daaruit blijkt dat de inlichtingendienst er vrij zeker van is (‘medium to high confidence’, red.) dat de kroonprins Khashoggi ‘persoonlijk viseerde’ en ‘waarschijnlijk opdracht gaf hem te doden’.

Zo weet de CIA dat MBS in de uren voor en na de moord op Khashoggi elf berichten stuurde naar Saud al-Qahtani. Dat is zijn belangrijkste adviseur, maar ook de man die volgens de CIA het vijftienkoppige executieteam aanstuurde.

Een ander element dat meespeelt in het oordeel van de CIA is de samenstelling van het team dat de moord uitvoerde. De vijftien mannen behoorden tot de belangrijkste eenheden van de kroonprins’ beveiliging.

Echter, communicatie waarin de kroonprins letterlijk de dood van Khashoggi beveelt, heeft de CIA niet, volgens het rapport.

Pompeo: ‘Geen direct bewijs’

De Saudi’s ontkennen dan ook elke link tussen de kroonprins en de moord. En de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, zelf ex-CIA-baas, herhaalde zaterdag bij CNN zijn eerdere verklaring. ‘Ik heb alle inlichtingenrapporten (over de zaak-Khashoggi, red.) die de Amerikaanse overheid heeft, gelezen. En er is geen direct bewijs dat de kroonprins linkt aan de moord.’

De Saudische kroonprins wordt al langer beschouwd als de opdrachtgever voor de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi op 2 oktober. Turkije kwam eerder al met audiotapes op de proppen die tijdens de moord zouden gemaakt zijn. Daarop zou een van de leden van het vijftienkoppige hit squad aan de telefoon vanuit het Saudische consulaat in Istanbul zeggen ‘vertel het aan je baas’, erop doelend dat de moord gepleegd was. Aan de andere kant van de lijn hing… een van de naaste medewerkers van de kroonprins.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig