Politiek hart Nederland afgesloten door optocht ‘gele hesjes’
(themabeeld) Foto: Kristof Vadino

De Franse protestbeweging van de ‘gele hesjes’ waait nu ook over naar Nederland. Er zijn optochten geweest in Nijmegen, Maastricht en Den Haag, waar het Binnenhof is afgesloten.

Net zoals in Frankrijk en in België verzetten de demonstranten zich tegen de hoge olieprijzen, en bij uitbreiding de werking van de overheid. Ook in Nederland is er geen sprake van een centrale leiding van de beweging. De acties waren weliswaar op Facebook aangekondigd, maar niet aangevraagd.

De politie in Den Haag heeft zaterdag het Binnenhof afgesloten voor een demonstratie. Ongeveer vijftig actievoerders hadden zich zaterdag bij het gebouw van het Nederlandse parlement verzameld. De politie heeft de demonstranten gesommeerd naar het Malieveld te gaan, de plaats waar de meeste grote betogingen in Nederland plaatsvinden. De groep is daar aangegroeid tot zeker honderd man. Er zijn drie mensen aangehouden. Volgens de politie is de sfeer wel goed.

In Nijmegen was een klein groepje van dertig man op de been. Ze liepen een stukje door het centrum en er werd een toespraak gehouden. Daarna werd de actie beëindigd. Sommige aanwezigen opperden om de actie wekelijks te herhalen.

De actie in Maastricht begon in de buurt van het stadion van voetbalclub MVV. Een vijftigtal actievoerders probeerde vanaf daar de nabije snelweg te bereiken met als doel die te blokkeren, maar ze werden tot drie keer toe door de politie tegengehouden. Daarna ging de groep uiteen, waarbij de gele hesjes uit werden gedaan. De betogers gingen vervolgens op weg naar het centrum van Maastricht. Een aantal deed daarbij het gele hesje weer aan. De leider van de actie werd door agenten meegenomen.