82 ‘gele hesjes’ opgepakt in Brussel
Foto: Photo News

De politie heeft vrijdag in Brussel 82 mensen opgepakt in het kader van de manifestatie van de gele hesjes: 76 van hen werden administratief aangehouden, vijf anderen werden gerechtelijk aangehouden.

Dat meldt Ilse Van de keere, woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene, zaterdag. De vijf die gerechtelijk werden aangehouden, werden dat voor bezit van verboden wapens, drugsbezit, brandstichting en schade aanbrengen aan voertuigen.

Vrijdagavond om 20.30 uur werden nog drie actievoerders opgepakt in de buurt van het Paleizenplein. Ze blokkeerden daar vijf trams en drie bussen.

Tijdens de verschillende acties van de gele hesjes die eerder op vrijdag in Brussel gehouden werden, werden twee politievoertuigen in brand gestoken. Onder meer op het kruispunt van de Regentlaan en de Lambertmontstraat en de Regentlaan en de Wetstraat werden over enkele meters kasseien uitgebroken om als projectiel te gebruiken. Signalisatieborden en werfmateriaal werd ook gebruikt om mee te gooien, of dienden als barricade.

 

 

‘Zoals bij de rellen van november 2017 gaan we weer een taskforce oprichten om de verdachten te identificeren, op basis van beelden waarover we beschikken’, zegt Van de keere. ‘Er wordt binnenkort een oproep gelanceerd, om mensen te vragen ons die beelden te bezorgen’.