Het protest van de gele hesjes op de Champs-Élysées in Parijs is zaterdag ontaard in hevige rellen. De politie heeft al 122 mensen opgepakt. Er vielen zeker 65 gewonden, waaronder 11 agenten.

Het derde protestweekend van de gele hesjes in Frankrijk liep in de hoofdstad Parijs al snel uit op gevechten tussen de ordetroepen en relschoppers onder de betogers. Aanvankelijk was de Place de l'Étoile, aan de Arc de Triomphe, het brandpunt. Enkele gele hesjes geraakten zelfs tot op het dak van het monument.

Later in de namiddag verspreidde het geweld naar de aangrenzende straten. Daar werden verschillende auto's omvergeduwd en in brand gestoken.

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner sprak op Twitter zijn verontwaardiging uit. Volgens zijn adjunct, staatssecretaris voor Binnenlandse Zaken Laurent Nunez, waren er zo'n 3.000 amokmakers onder de betogers. Dat zei hij op BFMTV. 'Het zijn geen gele hesjes, dat is camouflage. Het zijn vandalen die afgezakt zijn om te vechten met de ordetroepen.'

Premier Édouard Philippe veroordeelt het 'zelden geziene geweld'. Volgens hem gingen 'uitgeruste en vastberaden individuen' zeer gewelddadig te werk, aldus de premier. 'De ordediensten werden aangevallen. Ze bestempelen die aanvallen als een zelden gezien geweld.'  Hij hekelde de graffititags op de triomfboog en de schermutselingen rond het graf van de onbekende soldaat.

In totaal zouden in Parijs 5.500 mensen opgedaagd zijn. Voor heel Frankrijk wordt het totaal op 36.000 betogers geraamd.

Traangas

Het protest was pas gepland voor 14 uur, maar rond 9 uur poogden sommige manifestanten al door een controlepost te breken aan de Place de l'Étoile. De ordetroepen zetten daarop traangas in. In de buurt van de Arc de Triomphe gingen relschoppers politie te lijf. Ze gooiden met gele verfbommetjes naar de oproerpolitie, maar sommigen vielen hen ook fysiek aan.

Nadat de demonstranten weggejaagd werden van de Arc de Triomphe verspreidden ze zich naar de aanpalende lanen. Sommigen onder hen zijn gemaskerd. Op de avenue Mac-Mahon werden vuilbakken omgekieperd en in brand gestoken. In het midden van de weg was er een kleine vuilnisbrand.

Afgezet

De Champs-Élysées is al sinds 6 uur zaterdagochtend afgezet voor alle verkeer. Voetgangers worden toegelaten na identiteitscontrole. De politie is met zo'n 5.000 man aanwezig om de orde te bewaren.

Er wordt zaterdag op verschillende plaatsen in Frankrijk op straat gekomen, maar de meeste aandacht gaat opnieuw naar de Champs-Élysées in Parijs. Handelaars in de buurt houden hun winkel gesloten en beschermen de vitrines met houten platen. Bij de manifestatie vorige week zou voor meer dan een miljoen euro schade zijn aangericht.

Opkomst

De voorbije dagen leek het er op dat de protestbeweging, die spontaan is ontstaan en dus geen echte organisatie kent, aan het afbrokkelen is. Op de eerste actiedag van de gele hesjes midden november daagden 282.000 betogers in Parijs op, vorige week waren het er 106.000. Nu zouden dat er in Parijs nog 5.500 zijn, of 36.000 over heel Frankrijk.

Ook de Franse regering volgt de opkomst met argusogen. President Emmanuel Macron toonde eerder deze week begrip voor de woede van de gele hesjes en hun vraag om lagere brandstofkosten, maar concrete beloftes maakte hij amper. Het ongenoegen blijft dus wel smeulen.

Brussel

In ons land was Brussel vrijdag voor het eerst het toneel van een betoging van de ‘gele hesjes’. Dat zorgde voor veel verkeershinder. In de Wetstraat gingen ook twee politiecombi’s in vlammen op.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig