Mysterieuze weldoener steunt fietsers
Foto: rdb

Een anonieme fietsende Brusselaar heeft miljoenen geschonken voor innovatieve fietsprojecten in het gewest. Niemand weet wie hij is.

Een Brusselaar die zelf vaak de fiets neemt voor zijn verplaatsingen, heeft beslist om projecten voor betere fietsinfrastructuur of uitrusting enkele miljoenen toe te stoppen. Wie met een mooi project op de proppen komt, maakt kans op een investering tot een miljoen euro per project.

Wat iedereen zich uiteraard afvraagt, is wie die man is. Gaat het om een Euromillionswinnaar? Of een rijke industrieel? Eén ding is alvast zeker: hij loopt niet graag te koop met zijn rijkdom.

‘De weldoener wil zeer discreet blijven over zijn identiteit’, zegt Erika Racquet van de Koning Boudewijnstichting. De man koos die stichting uit om het fonds Bikes in Brussels op te richten. ‘Het fonds komt bij ons in beheer zodat hij zich niet met alle administratieve rompslomp moet bezighouden. Maar hij heeft ons op het hart gedrukt dat hij niet naar buiten komt met zijn identiteit. Ik hoop hem alsnog te overtuigen om dat na afloop wel te doen, maar ik vrees ervoor’, zegt Racquet.

Sinds woensdag wordt opgeroepen om projecten in te dienen. Er bestaat al veel interesse voor, maar een officieel project is er nog niet ingediend. Voorlopig is het ook nog niet duidelijk hoeveel projecten de gulle weldoener precies zal steunen.

Projecten indienen

‘The sky is not the limit’, zegt Alexandrine Goessens van de Koning Boudewijnstichting. ‘Maar voorlopig staat er geen bedrag vast.’

Wie met zijn of haar project een gooi wil doen, heeft daar nog ruim de tijd voor. Het gaat om een permanente projectoproep met meerdere selectiedata. Projecten indienen voor een eerste selectie kan tot en met 20 maart 2019. Op 30 april 2019 zal de selectie worden bekendgemaakt.

Verenigingen zonder winstoogmerk, publieke of privépartners mogen een project indienen, maar ook overheden. Zolang het project ten goede komt aan iedereen die er gebruik van wil maken, duurzaam is en ook na de toekenning van de steun een blijvend positief effect heeft op de fietsmobiliteit. Zowel projecten in als rondom het gewest komen in aanmerking.

Fietsambassadeur

‘Het is fantastisch dat iemand zich op deze manier wil inzetten voor de fietsers’, zegt Mikaël Van Eeckhoudt van de Fietersbond.

‘Wij hebben in onze lade wel vier projecten die we misschien zullen indienen. Zo willen we graag een digitale fietsrouteplanner en een interactieve fietskaart met knelpunten. Ook ons Bike To Work-programma zouden we graag krachtiger maken. Tot slot willen we ook graag een fiets­ambassadeur aanwerven die de spilfiguur van de fietscommunity moet worden.’